Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Srbský prezident má v úmysle bojkotovať summit EÚ s balkánskymi štátmi

Na archívnej snímke srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Vučič svoje rozhodnutie nezúčastniť sa na schôdzke oznámil vo štvrtkovom rozhovore pre srbskú provládnu televíziu Pink.

Priština 2. decembra (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič sa pre spor s kosovskou vládou rozhodol bojkotovať plánovaný summit krajín EÚ a západného Balkánu. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

Vučič svoje rozhodnutie nezúčastniť sa na schôdzke oznámil vo štvrtkovom rozhovore pre srbskú provládnu televíziu Pink.

Vučič vyjadril pobúrenie nad tým, že kosovský premiér Albin Kurti si za kosovského ministra pre etnické skupiny vybral namiesto osoby úzko spojenej so srbskou vládnucou stranou umierneného kosovsko-srbského politika.

Zmienený ministerský post zvyčajne zastáva člen politickej strany srbskej menšiny v Kosove nazvanej Srpska lista (Srbská kandidátka), ktorá svoju politiku úzko koordinuje s Vučičovou vládou v Belehrade. Kurti si však teraz vybral Nenada Rašiča, člena umiernenej Progresívnej demokratickej strany, ktorú nekontroluje vláda v Belehrade.

Vučič ďalej v rozhovore uviedol, že vymenovanie Rašiča za ministra pre etnické skupiny podľa neho ukazuje, že kosovská vláda "chce, aby boli Srbi vyhnaní z Kosova".

Obyvateľstvo Kosova tvoria najmä etnickí Albánci, no žijú tam aj etnické srbské komunity, ako aj Bosniaci, Turci a Rómovia. Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Belehrad však odmieta jeho nezávislosť uznať a stále ho pokladá za súčasť Srbska.

Podľa DPA je možné, že Srbsko bude na summite krajín EÚ a západného Balkánu, ktorý sa koná 6. decembra v albánskej metropole Tirana, zastupovať srbská premiérka Ana Brnabičová.