Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Srbský prezident predčasne odstúpi z funkcie. Z taktických dôvodov

Srbský prezident Boris Tadič Foto: TASR/AP

Týmto krokom umožní Boris Tadič konanie prezidentských aj parlamentných volieb. Spojené voľby majú zlepšiť šance vládnucej Demokratickej strany, ktorej hrozí výrazný neúspech v parlamentných voľbách.

Belehrad 3. apríla (TASR) - Srbský prezident Boris Tadič odstúpi predčasne z funkcie, aby 6. mája umožnil konanie prezidentských i parlamentných volieb. Informovala o tom dnes televízna stanica B92.

Tadič, ktorý je aj lídrom vládnucej Demokratickej strany (DS), informoval už o svojom postupe stranícke grémiá.

Prezidentské voľby vypíše v stredu predsedníčka srbského parlamentu Slavica Djukičová-Dejanovičová, ktorá dočasne prevezme funkciu hlavy štátu.

Boris Tadič chce týmto neobvyklým krokom, znamenajúcim skrátenie jeho funkčného obdobia o niekoľko mesiacov, zlepšiť šance Demokratickej strany, ktorej hrozí výrazný neúspech v parlamentných voľbách. Tak prezident, ako aj DS nesú podľa kritikov zodpovednosť za hospodárske a sociálne problémy krajiny.

Prvé informácie o spojení termínu parlamentných a komunálnych volieb s termínom volieb hlavy štátu sa objavili už koncom marca.

Favoritom volieb je opozičná Srbská pokroková strana (SNS) Tomislava Nikoliča, ktorý bude zrejme patriť medzi Tadičových vyzývateľov v prezidentských voľbách.