Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Srbský prezident sa v parlamente vyjadril k novému plánu pre Kosovo

Srbský prezident Aleksandar Vučič gestikuluje počas zasadnutia parlamentu k novému európsko-americkému plánu riešenia pre Kosovo 2. februára 2023 v Belehrade. Foto: TASR

Kosovo, kde prevažujú etnickí Albánci, vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť. Srbsko ju však odmieta uznať a Kosovo stále považuje za svoju súčasť.

Belehrad 2. februára (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič srbskému parlamentu predstavil počas štvrtkového zasadnutia nový plán pre Kosovo. Upozornil, že v prípade jeho odmietnutia sa Srbsko môže stať "vydedencom" Európy. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

Srbská pravicová opozícia žiada, aby parlament tento plán odmietol a obviňuje Vučiča zo zrady krajiny. Opoziční poslanci sa počas zasadania parlamentu dostali do roztržky s poslancami Vučičovej vládnucej strany a skandovali "Zrada" a "Nevzdáme sa Kosova".

"Nič som nepodpísal. Povedal som, že budeme pokračovať v rokovaniach," povedal Vučič. "Ľudia však musia vedieť... Staneme sa vydedencom Európy? Áno, staneme," povedal.

Najnovší nemecko-francúzsky návrh okrem iného zaisťuje, že Srbsko a Kosovo sa navzájom nebudú oficiálne uznávať, budú však navzájom rešpektovať svoju štátnosť v rámci súčasných hraníc, píše DPA.

Návrh podľa Vučiča tiež zaisťuje, že Srbsko nebude namietať voči členstvu Kosova v medzinárodných organizáciách vrátane OSN.

Medzinárodní vyjednávači pohrozili Srbsku zastavením rokovaní o vstupe do EÚ a zastavením finančnej podpory v prípade, ak Belehrad plán neprijme. "Je v životnom záujme Srbska zostať na európskej ceste," povedal Vučič.

Kosovo, kde prevažujú etnickí Albánci, vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť. Srbsko ju však odmieta uznať a Kosovo stále považuje za svoju súčasť. Nezávislosť Kosova neuznáva ani päť členských krajín EÚ: Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

Predstavitelia Kosova vlani v decembri oficiálne požiadali o Európsku úniu o kandidátsky štatút pre svoju krajinu.