Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Srbský prezident Vučič avizoval vznik ľudového hnutia kvôli Kosovu

Na archívnej snímke srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Hlava štátu zopakovala, že neuzná nezávislosť Kosova.

Belehrad 11. marca (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič chce vytvoriť "ľudové hnutie za štát" vzhľadom na tlak Západu na normalizáciu vzťahov Srbska so susedným Kosovom.

Vučič to vyhlásil v sobotu na mítingu v juhosrbskom meste Vranje, informuje tlačová agentúra DPA.

Prezident pred početnými aktivistami vyzval ľudí, aby sa pridali k jeho novému "nestraníckemu" hnutiu, ktoré má byť založené začiatkom júna. Cieľom tohto hnutia je "múdra, rozvážna a zodpovedná politika", povedal Vučič.

Pokiaľ ide o Kosovo, Srbsko očakáva "mnoho ťažkých situácií", povedal Vučič deň predtým v srbskej televízii ako zdôvodnenie tohto kroku, ktorým chce konkrétne osloviť ľudí mimo strán.

Hlava štátu zopakovala, že neuzná nezávislosť Kosova "ani de facto, ani de jure". To je v rozpore s plánom normalizácie vzťahov, ktorý EÚ vlani na jeseň navrhla obom krajinám.

Tento plán okrem iného predpokladá, že Srbsko už nebude brániť členstvu Kosova v medzinárodných organizáciách, ako je OSN. Priština by mala zasa umožniť kosovským komunitám s väčšinovým srbským etnikom vytvoriť vlastné združenie.

Ďalší pokus o sprostredkovanie dialógu zo strany EÚ je naplánovaný na 18. marca v Ochride v Severnom Macedónsku na stretnutí Vučiča s kosovským premiérom Albinom Kurtim.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Túto skutočnosť uznali takmer všetky štáty Európskej únie, Slovensko však nie. Srbsko aj Kosovo sa usilujú o vstup do EÚ.