Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Srbský prezident Vučič plánuje požiadať Putina o ďalšie dodávky plynu

Na archívnej snímke z 21. decembra 2021 srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Moskva opakovane čelí kritike zo strany EÚ, že stanovuje ceny plynu podľa náklonnosti vlády danej krajiny voči Kremľu.

Belehrad 25. decembra (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič plánuje v sobotu požiadať ruského prezidenta Vladimira Putina o ďalšie dodávky plynu. Vučič to uviedol v piatok počas rozhovoru pre srbskú komerčnú televíziu TV Prva, informovala agentúra TASS.

"Budeme mať viac ako šesť miliónov metrov kubických plynu. Zajtra budem mať ďalší telefonický rozhovor s prezidentom Putinom. Poprosím (ho) o ďalšie dodávky plynu a okrem iného budeme diskutovať aj o všetkých ostatných otázkach, analyzovať všetko, čo sa počas roka udialo,"
priblížil Vučič.

Srbský prezident 14. decembra vyjadril nádej, že jeho krajina čoskoro uzavrie dohodu o kúpe ruského plynu za zníženú cenu, pripomína TASS.

Vučič predtým začiatkom decembra rokoval so šéfom ruského štátneho koncernu Gazprom Alexejom Millerom, ktorý srbského prezidenta uistil, že jeho krajina neostane bez plynu, približuje TASS. Miller dodal, že Moskva a Belehrad vzhľadom na chladné počasie rokujú o možnosti predaja ďalších dodávok tohto fosílneho paliva do Srbska. Poznamenali tiež, že Gazprom v období od januára do novembra 2021 poslal do Srbska o 57 percent viac plynu než za celý vlaňajší rok.

Moskva opakovane čelí kritike zo strany Európskej únie (EÚ), že stanovuje ceny plynu podľa náklonnosti vlády danej krajiny voči Kremľu. Rusko tieto obvinenia odmieta.