Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Srbských aktivistov zastrašujú pred ekologickými protestmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Belehrad a veľké aj malé mestá sa stanú dejiskom demonštrácií ekologických aktivistov a protestujúcich ľudí, ktorí sú proti plánom britsko-austrálskeho ťažobného koncernu Rio Tinto.

Belehrad/Záhreb 4. decembra (TASR) - Srbské ministerstvo vnútra varovalo organizátorov environmentálnych protestov, naplánovaných po celej krajine na sobotňajšie popoludnie, že budú braní na zodpovednosť za každé narušenie dopravy a za všetky incidenty na zhromaždeniach. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

Belehrad a veľké aj malé mestá sa stanú dejiskom demonštrácií ekologických aktivistov a protestujúcich ľudí, ktorí sú proti plánom britsko-austrálskeho ťažobného koncernu Rio Tinto ťažiť lítium v západnom Srbsku a sú zároveň proti prijatiu zákona, ktorý umožní banské projekty poškodzujúce životné prostredie.

Organizátori týchto environmentálnych zhromaždení v sobotu dopoludnia hlásili, že na aktivistov a miestne médiá je vyvíjaný nátlak.

Polícia na nich naliehala, aby sa protestov vzdali, lebo inak budú čeliť obvineniam z trestných činov.

Nezávislé združenie novinárov Srbska (NUNS) vyjadrilo obavy o bezpečnosť reportérov pokrývajúcich tieto zhromaždenia. NUNS oznámilo, že polícia od skorého sobotňajšieho rána navštevuje bydliská a redakcie reportérov informujúcich o uvedených ohlásených podujatiach a snaží sa ich presvedčiť, aby o nich nepísali.

Komerčná stanica N1 uviedla, že v piatok, pred sobotňajšími rozsiahlymi protestmi, dostala vyhrážky voči svojim zamestnancom a ich rodinám.

Vyhrážky sa objavili na účte na Twitteri a v e-maile, dodala N1.

"Post na Twitteri patriaci užívateľke @JerinaOpicena vyzýval ľudí, aby bez násilia vtrhli do štúdia N1, zastavili vysielanie a vyhnali pracovníkov," informovala stanica o obsahu vyhrážok.