Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nový srílanský premiér Ranil Vikramasinghe sa ujal funkcie

Na archívnej snímke Ranil Vikramasinghe. Foto: TASR/AP

Staronový ministerský predseda Vikramasinghe (73) zastával tento úrad v minulosti už štyrikrát.

Kolombo 12. mája (TASR) - Nový srílanský premiér Ranil Vikramasinghe sa vo štvrtok ujal svojho úradu. Srí Lanku bude musieť previesť najhoršou krízou v jej histórii nezávislého štátu, keď je verejnosť pobúrená niekoľkomesačným nedostatkom a výpadkami elektriny.

Staronový ministerský predseda Vikramasinghe (73) zastával tento úrad v minulosti už štyrikrát.

"Vládny kabinet bude pravdepodobne vymenovaný v piatok,"
uviedol pre tlačovú agentúru AFP hovorca srílanského prezidenta Gotábaju Rádžapakšeho.

Prezident sa však v televíznom prejave nevyjadril k niekoľkotýždňovým protestom vyzývajúcim na jeho odstúpenie. V snahe získať na svoju stranu opozičných zákonodarcov, ktorí požadovali jeho odchod, prisľúbil, že sa vzdá väčšiny svojich výkonných právomocí a zostaví nový kabinet.

Prezidentov brat, expremiér Mahinda Rádžapakše, odstúpil v pondelok po tom, ako jeho stúpenci zaútočili na demonštrantov protestujúcich proti ekonomickej kríze v krajine.

Rozpútalo sa niekoľko dní chaosu a násilností, pri ktorých zahynulo najmenej deväť ľudí a viac ako 200 utrpelo zranenia. Desiatky domov ľudí verných Rádžapakšemu boli podpálené.

Mahinda Rádžapakše medzitým utiekol zo srílanského hlavného mesta Kolombo a uchýlil sa na námornú základňu na východnom pobreží tejto ostrovnej krajiny.

Súd vo štvrtok zakázal jemu, jeho synovi - politikovi Namalovi - a viac ako desiatke spojencov opustiť krajinu po tom, ako nariadil vyšetrovanie násilností.