Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Srí Lanka požiadala Rusko o pomoc pri riešení ekonomickej krízy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krajina už takmer úplne spotrebovala zásoby benzínu a nafty. Vláda v snahe šetriť zatvorila školy i úrady, ktorých fungovanie nie sú pre chod krajiny nevyhnutné.

Kolombo 6. júla (TASR) - Srí Lanka požiadala Rusko, aby jej poskytlo pohonné hmoty a obnovilo vzájomné letecké spojenie. Krajine to má pomôcť vysporiadať sa s hlbokou ekonomickou krízou, uviedol v stredu srílanský prezident Gotábaja Rádžapakša. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

Rádžapakša uviedol, že telefonoval s Vladimirom Putinom a požiadal ho o dodanie pohonných hmôt na úver. "Skromne" poprosil aj o obnovenie letov medzi Moskvou a Kolombom.

"Mal som veľmi produktívny telefonát s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Poďakoval som sa mu za podporu v minulosti a požiadal som o dovoz pohonných hmôt na úver, aby sme prekonali súčasné ekonomické výzvy," uviedol Rádžapakša na sociálnej sieti Twitter.

Srí Lanka kúpila v máji 90.000 ton sibírskej ropy cez sprostredkovateľa v Dubaji. V súčasti ale nemá peniaze na nákup ďalšej ropy.

Do vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vo februári patrili obe krajiny k hlavným krajinám, odkiaľ na Srí Lanku prichádzali turisti. Ruské aerolínie Aeroflot zastavili minulý mesiac lety na Srí Lanku po tom, čo tunajší súd nakrátko zadržal ich Airbus pre nezrovnalosti v platbách.

Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom.

Krajina už takmer úplne spotrebovala zásoby benzínu a nafty. Vláda v snahe šetriť zatvorila školy i úrady, ktorých fungovanie nie sú pre chod krajiny nevyhnutné. Mnohé európske krajiny, Austrália a Spojené štáty preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku.