Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Na Srí Lanke došlo ku potýčkam stúpencov vlády a demonštrantov

Na snímke príslušník srílanskej polície zatýka protivládneho demonštranta počas stretov v Kolombe na Srí Lanke v pondelok 9. mája 2022. Foto: TASR/AP

Stúpenci prezidenta ozbrojení palicami zaútočili na neozbrojených protestujúcich, ktorí od 9. apríla táborili pred prezidentským úradom v meste Kolombo, uviedli reportéri AFP.

Kolombo 9. mája (TASR) - Najmenej 78 ľudí utrpelo zranenia v pondelok na Srí Lanke, kde došlo k zrážkam stúpencov vlády s demonštrantmi požadujúcimi odstúpenie prezidenta Gotábaju Rádžapakšeho. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na nemocnicu v meste Kolombo, kam zranené osoby previezli.

V reakcii na násilnosti ohlásil svoju demisiu 76-ročný premiér Mahéndra Rádžapakše, uviedol jeho hovorca. Priblížil, že predseda vlády zaslal list oznamujúci odstúpenie svojmu mladšiemu bratovi, prezidentovi Gotábajovi Rádžapakšemu, aby tak vytvoril cestu "novej vláde jednoty".

Stúpenci prezidenta ozbrojení palicami zaútočili na neozbrojených protestujúcich, ktorí od 9. apríla táborili pred prezidentským úradom v meste Kolombo, uviedli reportéri AFP. Polícia nasadila slzotvorný plyn a vodné delá na prívržencov vlády, ktorí prekročili policajné línie s cieľom zničiť stany rozostavané pred prezidentským palácom.

Na snímke protivládni demonštranti pomáhajú kolegovi, ktorého zbili vládni priaznivci počas stretu v Kolombe na Srí Lanke v pondelok 9. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Polícia zaviedla v súvislosti s násilnosťami okamžitý zákaz vychádzania v celej krajine. Už v piatok vláda zaviedla núdzový stav, ktorý armáde dáva rozsiahle právomoci, čo sa týka zatýkania demonštrantov.

"Násilie nevyrieši súčasné problémy," uviedol na sociálnej sieti Twitter prezident Rádžapakše. Násilnosti odsúdila aj americká vyslankyňa na Srí Lanke Julie Chungová. "Odsudzujeme dnešné násilie voči pokojným protestujúcim a vyzývame vládu, aby to úplne vyšetrila," tweetovala.

Na snímke vľavo srílanský policajt a civil pomáhajú protivládnemu demonštrantovi, ktorého zbili vládni priaznivci počas stretu v Kolombe na Srí Lanke v pondelok 9. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Išlo o najhoršie násilnosti od 19. apríla, keď polícia zastrelila jedného protestujúceho a zranila ďalších 19 ľudí, ktorí blokovali železničnú trať a diaľnicu medzi Kolombom a mestom Kandi. Prezident tohto juhoázijského ostrovného štátu sa na verejnosti neobjavil od 31. marca, keď sa desaťtisíce ľudí pokúsili preniknúť do jeho súkromnej rezidencie.

Srí Lanka začala čeliť hospodárskej kríze po tom, čo jej pandémia koronavírusu obmedzila príjmy z cestovného ruchu. Ide o najväčšiu hospodársku krízu, aká tento štát postihla od roku 1948. Srí Lanku sužuje bezprecedentný nedostatok potravín a pohonných hmôt, rekordná inflácia a ochromujúce výpadky elektriny.