Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Srílanský súd nariadil expremiérovi a jeho stúpencom zostať v krajine

Na archívnej snímke z 9. mája 2022 budhistický mních sa pridal k vládnym priaznivcom počas stretu na protivládnej demonštrácii v Kolombe na Srí Lanke. Foto: TASR / AP

Pri utorkových potýčkach utrpel zranenia najvyššie postavený predstaviteľ polície v Kolombe, zástupca generálneho policajného inšpektora.

Kolombo 12. mája (TASR) - Súd na Srí Lanke zakázal vo štvrtok odstúpivšiemu predsedovi vlády Mahéndrovi Rádžapakšemu opustiť túto ostrovnú krajinu. Tento zákaz sa vzťahuje aj na Rádžapakšeho syna a 15 jeho blízkych stúpencov. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Súd v srílanskej metropole Kolombo tiež požiadal políciu o vyšetrenie pondelňajších útokov stúpencov vlády voči účastníkom pokojných protivládnych demonštrácií. Počas výsledných nepokojov zahynulo deväť ľudí, 225 demonštrantov bolo hospitalizovaných a došlo aj k značným materiálnym škodám.

Obete pondelkových nepokojov tvrdia, že Rádžapakše a jeho poradcovia zorganizovali prepravu zhruba 3000 svojich priaznivcov do hlavného mesta a podnietili ich k útoku na protivládnych demonštrantov. Na viacerých miestach ostrovného štátu následne začali odporcovia vlády páchať odvetné útoky.

Pri utorkových potýčkach utrpel zranenia najvyššie postavený predstaviteľ polície v Kolombe, zástupca generálneho policajného inšpektora. Srílanská armáda medzičasom v utorok evakuovala Rádžapakšeho a jeho rodinu z jeho oficiálnej rezidencie v Kolombe. K ich prevozu na neznáme miesto došlo po tom, ako tisíce demonštrantov prerazili jednu z brán areálu rezidencie známej pod názvom Temple Trees.

Srí Lanku postihla hlboká hospodárska kríza po tom, čo jej pandémia koronavírusu obmedzila príjmy z cestovného ruchu. Ide o najväčšiu ekonomickú krízu, aká tento štát postihla od roku 1948. Srí Lanku sužuje bezprecedentný nedostatok potravín a pohonných hmôt, rekordná inflácia i ochromujúce výpadky elektriny.