Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Srílanský parlament zvolí 20. júla nového prezidenta krajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948.

Kolombo 11. júla (TASR) - Srílanský parlament sa opätovne zíde 15. júla a následne si 20. júla zvolí nového prezidenta krajiny. Oznámil to v pondelok predseda tohto parlamentu, ktorého citovala agentúra Reuters. Doterajší srílanský prezident Gotábaja Rádžapakše plánuje v stredu odstúpiť, pričom demisiu avizoval počas uplynulého víkendu po bezprecedentných protestoch, ktoré v tejto krajine vyvolala ekonomická kríza.

"Nominácie na nového prezidenta budú parlamentu predložené 19. júla. Parlament bude následne 20. júla voliť nového prezidenta," uviedol predseda parlamentu Mahinda Abévardena. Dodal, že na takomto postupe sa v pondelok dohodli v pondelok lídri parlamentných strán, pričom ho označili za nevyhnutný na zabezpečenie fungovania základných služieb v krajine a ústavnosti novej vlády.

Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom.

Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty. V snahe šetriť vláda zatvorila školy a tiež úrady, ktorých fungovanie nie je pre chod krajiny nevyhnutné. Mnohé európske krajiny, Austrália a Spojené štáty preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku.

V sobotu sa táto krajina stala dejiskom masových protestov, počas ktorých davy demonštrantov vnikli do prezidentovej oficiálnej rezidencie v hlavnom meste Kolombo a následne aj do súkromnej rezidencie premiéra Ranila Vikramasingheho.

Predseda srílanského parlamentu neskôr oznámil, že prezident Rádžapakše odstúpi 13. júla z funkcie. Demisiu ponúkol aj premiér Vikramasinghe. Straníckym lídrom pritom podľa svojho hovorcu povedal, že z postu premiéra odstúpi po tom, ako sa strany dohodnú na vytvorení novej vlády.