Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Srílanský prezident požiadal šéfa parlamentu o nového preméra

Na archívnej snímke premiér Ranil Vikramasinghe. Foto: TASR/AP

Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh za 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom.

Kolombo 14. júla (TASR) - Dočasný srílanský prezident a premiér Ranil Vikramasinghe požiadal predsedu tamojšieho parlamentu, aby nominoval nového predsedu vlády. Oznámil to v stredu jeho tím po tom, ako prezident Gótábaja Rádžapakša utiekol z krajiny na susedné Maldivy, informuje tlačová agentúra Reuters.

"Vikramasinghe vyzval predsedu parlamentu Mahindu Abévardenu, aby vymenoval nového premiéra, ktorý by bol prijateľný pre vládu aj pre opozíciu," uviedol Vikramasingheho tím. Demonštranti, pobúrení pretrvávajúcou vážnou ekonomickou krízou na Srí Lanke, sa dožadujú zvrhnutia Rádžapakšu, ako aj Vikramasingheho.

Rádžapakša odletel z medzinárodného letiska v Kolombe vojenským lietadlom. Na palube s ním bola aj jeho manželka a osobný strážca. Rádžapakša utiekol ešte v sobotu zo svojej rezidencie.

Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom. Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty. Vláda v snahe šetriť zatvorila školy a úrady, ktorých fungovanie nie je pre chod krajiny nevyhnutné.

V sobotu sa táto ostrovná krajina stala dejiskom masových protestov, počas ktorých dav demonštrantov vnikol do prezidentovej rezidencie v hlavnom meste Kolombo a následne aj do súkromnej rezidencie premiéra Ranila Vikramasingheho.

Následky krízy ľudia pociťujú vo viacerých oblastiach - ide o nedostatok liekov, niekoľkohodinové výpadky elektrického prúdu pre domácnosti či problémy s telefonickým spojením.