Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štajja: Odchodom Netanjahua končí jedno z najhorších období konfliktu

Benjamin Netanjahu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Izraelský prezident Reuven Rivlin poveril sformovaním vládneho kabinetu lídra izraelskej opozičnej strany Jaira Lapida po tom, čo sa po marcových voľbách Netanjahuovi nepodarilo vytvoriť vládu.

Ramalláh 14. júna (TASR) - Odchodom Benjamina Netanjahua z funkcie predsedu izraelskej vlády sa končí kapitola jedného z "najhorších období" izraelsko-palestínskeho konfliktu, uviedol v pondelok palestínsky premiér Muhammad Štajja. Informovala o tom agentúra AFP.

"Odchodom izraelského premiéra po 12 rokoch pri moci sa končí jedno z najhorších období v histórii izraelsko-palestínskeho konfliktu,“ uviedol Štajja pred zasadaním kabinetu palestínskej samosprávy.

Poslanci izraelského parlamentu vyjadrili v nedeľu dôveru novej koaličnej vláde premiéra Naftaliho Bennetta zloženej z ôsmich strán.

Izraelský prezident Reuven Rivlin poveril sformovaním vládneho kabinetu lídra izraelskej opozičnej strany Ješ Atid (Budúcnosť existuje) Jaira Lapida po tom, čo sa po marcových voľbách Netanjahuovi nepodarilo vytvoriť vládu. Voľby z 23. marca boli v poradí štvrtými za posledné dva roky.

Lapid následne 2. júna oznámil, že sa mu podarilo získať partnerov na zostavenie novej koaličnej vlády. Jeho kľúčovým koaličným partnerom sa stal bývalý Netanjahuov spojenec, exminister obrany Bennett.

Samotný Lapid by mal prvé dva roky v tejto vláde zastávať úrad ministra zahraničných vecí a potom Bennetta vymeniť v úrade premiéra.

Koalícia Bennetta s Lapidom má v 120-člennom Knesete podporu tesnej väčšiny, 61 poslancov. Patrí k nej aj malá strana zastupujúca záujmy izraelských Arabov s názvom Zjednotená arabská kandidátka (Ra'am), ktorá by sa v prípade odobrenia prvýkrát stala súčasťou vlády.