Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Stano: EÚ odmieta narušenie rokovaní o iránskej jadrovej dohode

Na archívnej snímke Peter Stano Foto: EK

Stano počas tlačovej videokonferencie s novinármi spresnil, že akýkoľvek pokus o narušenie prebiehajúcich rozhovorov vo Viedni musí byť odmietnutý.

Brusel 12. apríla (TASR) - Európska únia odmieta akýkoľvek pokus o narušenie prebiehajúcich rozhovorov vo Viedni o jadrovej dohode s Iránom z roku 2015 a požaduje objasnenie nedeľňajšieho výbuchu v podzemnom iránskom závode na obohacovanie uránu Natanz. Uviedol to v pondelok Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

Stano počas tlačovej videokonferencie s novinármi spresnil, že akýkoľvek pokus o narušenie prebiehajúcich rozhovorov vo Viedni musí byť odmietnutý. A dodal, že okolnosti incidentu v stredoiránskom závode v Natanze musia byť čo najrýchlejšie objasnené.

"Incident nebol oficiálne nikomu pripísaný. Je potrebné objasniť okolnosti, pretože existujú rôzne interpretácie. Hneď ako bude možné overiť fakty, EÚ rozhodne, aké kroky je potrebné prijať. Situáciu pozorne sledujeme," vysvetlil Stano pred novinármi.

Irán v pondelok obvinil Izrael, že stojí za útokom na závod v Natanze, a sľúbil "pomstu", ktorú uskutoční "v pravý čas".
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Po prvom kole rozhovorov, ktoré sa uskutočnili minulý týždeň vo Viedni, majú rokovania pokračovať v priebehu tohto týždňa. Ich cieľom je presvedčiť novú administratívu USA, aby sa vrátila k dohode podpísanej v roku 2015, k takzvanému Spoločnému komplexnému akčnému plánu (JCPOA), a zároveň presvedčiť Teherán, aby obnovili svoje záväzky, ktoré prestal rešpektovať po znovuzavedení amerických sankcií.

Rokovania vo Viedni o JCPOA koordinuje šéf európskej diplomacie Josep Borrell a jeho pracovný tím. "Dohoda o iránskom jadrovom programe je veľmi dôležitá pre stabilitu regiónu a je potrebné nájsť diplomatické riešenie," odkázal Stano.