Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stano: EÚ si predvolala ruského veľvyslanca pri Únii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí koncom minulého týždňa oznámilo, že uvalilo zákaz vstupu do Ruska na osem predstaviteľov krajín EÚ.

Brusel 3. mája (TASR) - Európska únia si v pondelok predvolala veľvyslanca Ruskej federácie pri Únii Vladimira Čižova po tom, ako Moskva koncom minulého týždňa zaradila osem občanov EÚ, vrátane najvyšších predstaviteľov európskych inštitúcií, na svoj zoznam sankcií v rámci odplaty za predošlé sankcie eurobloku.

"Ruský veľvyslanec bol predvolaný. Mal by byť prijatý popoludní," uviedol hovorca EÚ pre zahraničnú politiku Peter Stano počas pondelňajšej tlačovej videokonferencie.

V piatok večer aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda Európskeho parlamentu David Sassoli v spoločnom vyhlásení odsúdili zavedenie reštriktívnych opatrení zo strany Ruska voči ôsmim štátnym príslušníkom EÚ.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí krátko predtým oznámilo, že uvalilo zákaz vstupu do Ruska na osem predstaviteľov krajín EÚ vrátane predsedu europarlamentu Davida Sassoliho a podpredsedníčky eurokomisie pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)