Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Starková-Watzingerová sa obáva špionáže zo strany čínskych študentov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Hubert Detmer z Asociácie univerzít v Nemecku (DHV) v tejto súvislosti povedal, že záleží na každej univerzite, aké rozhodnutie prijme.

Mníchov 29. júla (TASR) - Nemecká ministerka školstva Bettina Starková-Watzingerová v sobotu vyjadrila obavy z bezpečnostného rizika, ktoré môžu predstavovať čínski študenti zapísaní na tamojších vzdelávacích inštitúciách. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Čína sa čoraz viac stáva konkurentom a systémovým rivalom v oblasti vedy a výskumu," povedala Starková-Watzingerová.

Uviedla, že výskumné ústavy a univerzity majú povinnosť chrániť sa pred špionážou zo strany študentov z Číny, ktorým uhrádza štipendium ich vlasť. Ocenila prístup Univerzity Friedricha Alexandra (FAU) v Bavorsku, ktorá od 1. júna vylúčila zo zápisu všetkých študentov výlučne financovaných Čínskou štipendijnou radou (CSC).

Univerzita uviedla, že išlo o reakciu na audit Spolkového úradu pre hospodárstvo a kontrolu vývozu (BAFA), ktorý monitoruje dodržiavanie vývozných obmedzení týkajúcich sa citlivého tovaru, softvéru a technológií.

Hubert Detmer z Asociácie univerzít v Nemecku (DHV) v tejto súvislosti povedal, že záleží na každej univerzite, aké rozhodnutie prijme. "Ak existuje konkrétne podozrenie zo špionáže, tak napríklad vylúčenie je zrejme opodstatnené. Mám však problémy s absolútnym zákazom," uviedol.

Pri hodnotení by sa prinajmenšom podľa neho malo brať do úvahy, či je predmet výskumu citlivou oblasťou.