Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Starmer vyvolá hlasovanie o nedôvere, ak Johnson neodíde z čela vlády

Šéf britských opozičných labouristov Keir Starmer sa usmieva v kráľovskej lóži centrálneho kurtu pred zápasom ženského semifinále grandslamového tenisového turnaja Wimbledon v Londýne 7. júla 2022. Foto: TASR/AP

Jeho zásluhou panujú v našej krajine klamstvá, podvody a chaos, povedal vo štvrtok Starmer.

Londýn 7. júla (TASR) - Šéf britských opozičných labouristov Keir Starmer žiada urýchlený odchod premiéra Borisa Johnsona nielen z čela vládnucich konzervatívcov, ale aj z funkcie predsedu vlády. V opačnom prípade pohrozil, že vyvolá v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery Johnsonovi. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Podľa správ britských médií Boris Johnson ešte v priebehu štvrtka oznámi, že odstupuje z postu šéfa Konzervatívnej strany, ale vo funkcii predsedu vlády chce ostať až do jesene. Takéto dlhé zotrvanie na čele kabinetu je však neprijateľné pre niektorých konzervatívcov aj pre opozičných labouristov.



"(Johnson) musí odísť úplne. Zabudnime na nezmysly o tom, že bude pri moci ešte niekoľko mesiacov. Jeho zásluhou panujú v našej krajine klamstvá, podvody a chaos," povedal vo štvrtok Starmer.

Británia, ktorá prechádza krízou vyvolanou rastom životných nákladov, nemá podľa neho v súčasnosti fungujúcu vládu. Ak sa Johnson urýchlene nevzdá aj premiérskej funkcie, sú labouristi odhodlaní iniciovať hlasovanie o nedôvere predsedovi vlády, varoval Starmer.

Spojené kráľovstvo podľa jeho slov nepotrebuje len výmenu na poste predsedu vládnej Konzervatívnej strany, ale "skutočnú zmenu vlády".

Líder labouristov je presvedčený, že Boris Johnson, ktorého vládu sprevádzali opakované škandály, nemal nikdy predpoklady na funkciu premiéra. Konzervatívci pod Johnsonovým vedením sú podľa neho zodpovední za dlhodobú ekonomickú stagnáciu krajiny aj úpadok verejného sektora.