Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Staronovým predsedom nemeckej CDU sa stal Friedrich Merz

Na snímke Friedrich Merz. Foto: TASR/AP

Merz, ktorý získal takmer 90 percent hlasov, sa členom stredopravicovej CDU poďakoval "za veľkú dôveru".

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 7. mája (TASR) - Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) si na pondelkovom celoštátnom straníckom zjazde v Berlíne opäť zvolila na ďalšie dvojročné obdobie za svojho predsedu Friedricha Merza, lídra konzervatívnej opozície. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Merz (68), ktorý získal takmer 90 percent hlasov, sa členom stredopravicovej CDU poďakoval "za veľkú dôveru".

"Teším sa na prácu, ktorá nás čaká v nasledujúcich dvoch rokoch," povedal Merz, ktorý sa už skôr zaviazal, že svoju stranu - spolu s jej bavorskou sesterskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU) - privedie v parlamentných voľbách v roku 2025 späť k moci.

Merz je považovaný za favorita, ktorý sa v týchto voľbách postaví proti kancelárovi Olafovi Scholzovi ako hlavný kandidát CDU. Merz však nie je v strane všeobecne obľúbený, keďže niektorí ho považujú za náchylného na chyby.

Z politiky odišiel v roku 2009 po dlhotrvajúcich sporoch s bývalou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá roky dominovala CDU, ale po jej odstúpení v roku 2018 sa vrátil. Merz bol považovaný za konzervatívnejšieho politika ako Merkelová, ktorá stranu často smerovala viac do stredu.

Vo svojom prejave k delegátom strany Merz skritizoval Scholzovu ľavicovú koaličnú vládu a povedal, že štát si už nemôže dovoliť ďalšie funkčné obdobie pod vedením tohto sociálneho demokrata. "Každý deň, o ktorý sa toto predstavenie skončí skôr, je pre Nemecko dobrým dňom," vyhlásil.

Merz ďalej povedal, že najdôležitejšou úlohou v nadchádzajúcich rokoch bude zabezpečenie mieru a slobody, ale Nemecko bude musieť viac investovať do svojej schopnosti brániť vlastnú krajinu a spojenectvá.

Vyzval tiež na boj proti krajne pravicovej Alternatíve pre Nemecko (AfD) a ďalším populistickým stranám, ktoré obvinil, že odmietajú demokratické hodnoty a cieľ spoločnej Európy.