Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Starosta Budapešti: Máme povinnosť pripomínať si rómsky holokaust

Na archívnej snímke András Heisler počas spomienkovej slávnosti výročia rómskeho holokaustu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarské úrady o odvlečených Rómoch v rokoch 1944 a 1945 neviedli presnú štatistiku, ale podľa odhadov historikov mohlo byť z Maďarska deportovaných 40.000 až 50.000 Rómov.

Budapešť 2. augusta (TASR) - Je nutné zastať sa každého, kto sa kedykoľvek stal obeťou rasizmu či nenávisti, vyhlásil v pondelok v súvislosti s Pamätným dňom rómskeho holokaustu starosta Budapešti Gergely Karácsony.

"Je našou povinnosťou dnes si pripomenúť rómsky holokaust," zdôraznil starosta vo svojom príspevku zverejnenom na Facebooku. V Maďarsku podľa jeho slov odvliekli tisíce ľudí z ich domovov, vytrhli ich z kruhu milovaných iba pre ich rómsky pôvod. Karácsony podčiarkol, že mýli sa ten, kto sa domnieva, že pre tieto idey a ničivé myšlienky minulosti už nikdy viac nemôžu nikomu ublížiť.

"Namiesto nenávisti potrebujeme toleranciu a odpoveďou na segregáciu musí byť zomknutie, pretože táto krajina je naším spoločným domovom," uzavrel starosta.

Obete rómskeho holokaustu si pripomenuli v pondelok aj v juhomaďarskom meste Békés. Podujatie zorganizovali Rómska misia Maďarskej letničnej cirkvi, miestna samospráva a Centrum rómskeho výskumu (Cigány Módszertani és Kutató Központ), kde rečníci v prejavoch varovali pred ľahostajnosťou voči nenávisti.

Maďarské úrady o odvlečených Rómoch v rokoch 1944 a 1945 neviedli presnú štatistiku, ale podľa odhadov historikov mohlo byť z Maďarska deportovaných 40.000 až 50.000 Rómov.

Pamätný deň rómskeho holokaustu si pripomínajú vo viacerých krajinách sveta od roku 1972 na základe rozhodnutia zjazdu Svetového zväzu Rómov. Je spomienkou na zavraždenie vyše 3000 Rómov, ku ktorému došlo v nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz v priebehu niekoľkých hodín v noci z 2. na 3. augusta 1944.