Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Starosta Budapešti ocenil Sorosovu finančnú pomoc

George Soros, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa slov Karácsonya by bolo dobré, keby namiesto malicherných a nenáležitých poznámok každý vnímal Sorosovu iniciatívu ako veľkorysé a ušľachtilé gesto, ale aj ako zmysluplnú pomoc.

Budapešť 30. marca (TASR) - Starosta Budapešti Gergely Karácsony v pondelok ocenil finančnú pomoc amerického finančníka maďarského pôvodu Georga Sorosa vo výške milión eur venovaných Budapešti na boj proti šíreniu nového koronavírusu.

"Dar využijeme na nákup prostriedkov potrebných v boji proti nákaze, na ochranné prostriedky pracovníkov zdravotníctva a na testovanie pracovníkov našich sociálnych služieb," reagoval starosta na Facebooku a zdôraznil, že hlavné mesto má výrazné výpadky príjmov, preto tento dar uľahčuje danú situáciu.

Podľa slov Karácsonya by bolo dobré, keby namiesto malicherných a nenáležitých poznámok každý vnímal Sorosovu iniciatívu ako veľkorysé a ušľachtilé gesto, ale aj ako zmysluplnú pomoc. Podotkol, že Soros pomohol Maďarsku takisto miliónom eur aj po tragickom úniku kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke, pri ktorom v roku 2010 zahynulo desať ľudí.

"Pandémia (ochorenia) COVID-19 nepozná hranice medzi krajinami, spoločenstvami, náboženstvami ani ľuďmi. Každý sa môže infikovať, ale niektorí z nás sú viac zraniteľní než iní," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia 89-ročného miliardára.

Na boj proti koronavírusu sa Soros rozhodol prispieť Budapešti napriek dlhoročnému nepriateľstvu, ktoré voči nemu prejavuje tamojšia vládnuca strana Fidesz. Tá Sorosa okrem iného obviňuje z podpory liberalizmu a migrácie. Americký finančník sa v Maďarsku stáva terčom antisemitských narážok, uviedol britský denník The Guardian.

V Maďarsku v pondelok potvrdili už 447 osôb nakazeným novým koronavírusom a 15 úmrtí na ochorenie, ktoré spôsobuje.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)