Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Starosta Charkova žiada o medzinárodnú pomoc pri obnove mesta

Na snímke materiálne škody po ruskom útoku Foto: TASR/AP

Terechov vyhlásil, že ruské útoky spôsobili škody presahujúce sumu 10,7 miliardy dolárov.

Berlín 10. júna (TASR) - Starosta Charkova Ihor Terechov vyzval v pondelok pred dvojdňovou konferenciou o obnove Ukrajiny v Berlíne na medzinárodnú pomoc pri rekonštrukcii druhého najväčšieho ukrajinského mesta, ktoré utrpelo rozsiahle škody v dôsledku ruských leteckých útokov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

V Berlíne sa v utorok začína dvojdňová konferencia o obnove Ukrajiny. Terechov vyhlásil, že ruské útoky spôsobili škody presahujúce sumu 10,7 miliardy dolárov. Charkov, v ktorom žije približne 1,5 milióna ľudí, je v posledných týždňoch prakticky denne vystavený útokom ruskej armády.

Starosta Charkova na Telegrame napísal, že konferencia v Berlíne je "jedinečnou príležitosťou zjednotiť podporu všetkých zahraničných partnerov Ukrajiny". Podľa neho Charkov najviac potrebuje energetické zariadenia a finančné prostriedky na rekonštrukciu obydlí.

Bývalá starostka Berlína a súčasná krajinská senátorka pre ekonomiku Franziska Giffeyová uviedla, že Nemecko stojí pri Ukrajine a bude zohrávať vedúcu úlohu pri jej obnove.