Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Starosta Krakova žiada UNESCO, aby presunulo konferenciu z Kazane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Majchrowski sa domnieva, že výbor UNESCO "by mal rázne reagovať na inváziu Ruska na Ukrajinu" zrušením konferencie v krajine agresora, cituje PAP.

Krakov 11. apríla (TASR) - Starosta poľského mesta Krakov Jacek Majchrowski vyzval v pondelok Organizáciu OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), aby po ruskej invázii na Ukrajine nezorganizovalo 45. zasadanie Výboru svetového dedičstva v ruskom meste Kazaň. Informovala o tom agentúra PAP.

Začiatkom marca adresovalo pre UNESCO podobnú výzvu aj múzeum Auschwitz-Birkenau, ktoré sa nachádza na mieste bývalého nacistického koncentračného tábora smrti na juhu Poľska.

Starosta Krakova v liste, ktorý v pondelok zverejnili na webovej stránke mesta, apeloval na všetky členské krajiny Európskej únie, aby zmenili miesto konania zasadania výboru UNESCO, ktoré je naplánované na jún. Zároveň požiadal aj o odvolanie predstaviteľa Ruska z pozície predsedu Výboru svetového dedičstva.

Ako Majchrowski zdôvodnil, Rusko začatím brutálnej vojny porušilo územnú celistvosť ďalšieho nezávislého štátu. "Úmyselné ničenie kultúrneho dedičstva je zločinom proti ľudskosti" a Rusko devastuje historické miesta, monumenty, múzeá, divadlá a stavebné komplexy, čím "nenávratne ničí prvky európskeho dedičstva", napísal starosta Krakova.

Majchrowski sa domnieva, že výbor UNESCO "by mal rázne reagovať na inváziu Ruska na Ukrajinu" zrušením konferencie v krajine agresora, cituje PAP.