Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Starosta Mariupola: Ruské sily využívajú mobilné krematóriá

Zničený interiér divadla v obliehanom prístavnom meste Mariupole na juhovýchode Ukrajiny počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 4. apríla 2022. Primátor Mariupola Vadym Bojčenko v pondelok uviedol, že z mesta, ktoré obliehajú ruské sily, už bolo zničených zhruba 90 percent. V tomto meste ležiacom na pobreží Azovského mora, kde žilo pred vypuknutím vojny okolo pol milióna ľudí, sa podľa primátora ešte stále nachádza približne 130.000 osôb. Podľa informácií britských tajných služieb je Mariupol zrejme "kľúčovým cieľom" ruskej invázie na Ukrajine. Dobytie tohto obliehaného mesta, zdevastovaného ruskými útokmi, by totiž vytvorilo priamy pozemný koridor medzi Ruskom a anektovaným polostrovom Krym, pripomenulo britské ministerstvo obrany v správe o vývoji vojny na Ukrajine zverejnenej v noci na pondelok 4. apríla. Foto: TASR/AP

Bojčenko dodal, že podľa odhadov z minulého týždňa bolo v Mariupole ležiacom na pobreží Azovského mora, ktoré je hlavným cieľom ruskej armády a čelí hroznému bombardovaniu, zabitých 5000 ľudí.

Mariupol 6. apríla (TASR) - Starosta obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré čelí intenzívnym útokom ruských síl, obvinil Rusko z prevádzkovania mobilných krematórií s cieľom zničiť dôkazy o zabíjaní civilistov. TASR prevzala správu zo stanice Sky News.

"To je dôvod, prečo sa Rusko neponáhľa s udelením povolenia tureckej misii a ďalším iniciatívam s cieľom zachrániť a kompletne evakuovať Mariupol," povedal mariupolský starosta Vadym Bojčenko. Dodal, že spojenci Ruska v Mariupole zbierajú a spaľujú telá miestnych obyvateľov.

Bojčenko v príspevku na Facebooku prirovnal situáciu v Mariupole k nacistickým koncentračným táborom počas druhej svetovej vojny. "Rasisti zmenili celé naše mesto na tábor smrti. Strašná analógia sa, nanešťastie, čoraz viac a viac potvrdzuje: Toto už nie je Čečensko či Aleppo. Toto je nový Auschwitz a Majdanek," uviedol.

Bojčenko dodal, že podľa odhadov z minulého týždňa bolo v Mariupole ležiacom na pobreží Azovského mora, ktoré je hlavným cieľom ruskej armády a čelí hroznému bombardovaniu, zabitých 5000 ľudí. Upozornil však, že vzhľadom na rozsah ničenia mesta by tam mohli zahynúť až "desaťtisíce" civilistov.