Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Starostka Ríma Raggiová sa chce uchádzať o druhé funkčné obdobie

Na snímke starostka Ríma Virginia Raggiová. g Foto: TASR/AP

Raggiová (42) sa stala prvou starostkou Ríma v jeho dejinách v júni 2016.

Rím 11. augusta (TASR) - Úradujúca starostka Ríma Virginia Raggiová z protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) oznámila, že sa v budúcoročných komunálnych voľbách bude uchádzať o opätovné zvolenie. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Raggiová (42) sa stala prvou starostkou Ríma v jeho dejinách v júni 2016.

Jej prvé roky v úrade boli poznačené odchodmi členov jej tímu, zatknutím vysoko postaveného asistenta v súvislosti s podozreniami z korupcie a vlečúcimi problémami s odvozom odpadu.

V novembri 2018 Raggiovú súd oslobodil spod obvinenia z falošnej výpovede. Raggiová mala podľa obžaloby bratovi v decembri 2016 zadržaného personalistu Raffaella Maaru zaistiť popredný post v oblasti cestovného ruchu a falošne vypovedať pred antikorupčnými vyšetrovateľmi.

Odvtedy sa tlak na ňu zmiernil a radnica dosiahla pokrok pri opravách ciest, vo verejnej doprave a konsolidácii financií, konštatuje Reuters.

"Nemôžete zmeniť Rím za päť rokov, ale môžete ich nasmerovať správnym smerom a my sme veci nasmerovali správnym smerom," uviedla Raggiová v rozhovore pre denník Il Fatto Quotidiano, v ktorom potvrdila svoj zámer uchádzať sa o druhé funkčné obdobie.

Zatiaľ nie je jasné, či Raggiová bude mať podporu svojej vlastnej strany. Ak ju chce M5S podporiť, bude musieť zmeniť interné pravidlá, ktoré neumožňujú členom vykonávať volenú funkciu — dokonca aj na rôznych pozíciách — viac ako dve funkčné obdobia.

Raggiová už vykonáva druhú volenú funkciu, keďže predtým, ako sa stala starostkou, pôsobila ako poslankyňa mestského zastupiteľstva Ríma.