Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Štart prvej rakety na svete vyrobenej 3D tlačiarňou opäť zrušili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predchádzajúci naplánovaný štart bol minulú stredu a takisto ho v poslednej chvíli odložili pre neuspokojivý termálny stav paliva.

MYS CANAVERAL – Skúšobný štart prvej rakety na svete vyrobenej 3D tlačiarňou v sobotu nakoniec po niekoľkých pokusoch zrušili. Je to ďalší neúspech kalifornskej súkromnej startupovej spoločnosti Relativity Space, ktorá sa snaží otestovať svoju inovatívnu kozmickú loď Terran 1. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Nosná raketa Terran 1 má 85 percent komponentov vyrobených špeciálnou 3D tlačiarňou.

V sobotu na kozmodróme na floridskom Myse Canaveral sa už motory bezposádkovej rakety Terran 1 začali zapaľovať, ale nastal problém s "automatikou" a americká spoločnosť Relativity Space musela štart prerušiť, už druhýkrát za necelý týždeň.

O trochu neskôr v sobotu sa spoločnosť znovu pokúsila o štart, ale musela ho opäť prerušiť pre problémy s tlakom v druhom stupni rakety, napísala potom spoločnosť na Twitteri. Dodala, že nový - tretí - termín štartu oznámi.

V jednom bode sobotňajšieho trojhodinového okna vymedzeného pre štart, ktoré sa začalo o 13.00 h miestneho času (19.00 h SEČ), odpočítavanie zastavili, keďže rizikovú zónu narušila súkromná loď.

Predchádzajúci naplánovaný štart bol minulú stredu a takisto ho v poslednej chvíli odložili pre neuspokojivý termálny stav paliva.

Cieľom prvého testovacieho letu okolo Zeme je presvedčiť sa, či raketa vydrží nápor pri štarte a lete, a zhromaždiť dáta pre ďalší vývoj rakiet, ktoré by boli lacnejšie a ľahšie vyrobiteľné.

Spoločnosť Relativity chce neskôr vyrobiť raketu, ktorej 95 percent bude pochádzať z 3D tlačiarne.