Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Štát New York potvrdil päť prípadov nákazy variantom omikron

Muž počas príchodu na testovanie na ochorenie COVID-19 v testovacom centre v Johannesburgu 27. novembra 2021. Dôvodom sú obavy z nového variantu koronavírusu omikron. Foto: TASR/AP

V Európe potvrdili niekoľko desiatok prípadov nákazy týmto novým variantom, ktorý prvýkrát objavili a sekvenovali v Juhoafrickej republike.

New York 3. decembra (TASR) - Americký štát New York potvrdil vo štvrtok prvých päť prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron. Celkový počet prípadov nákazy týmto variantom v USA sa tak zvýšil na osem, informovala agentúra AFP.

"Dovoľte mi to ujasniť: Toto nie je dôvod na poplach. Vedeli sme, že tento variant prichádza, a máme nástroje na zastavenie jeho šírenia," uviedla na sociálnej sieti guvernérka štátu New York Kathy Hochulová. Podľa AFP sa takto snažila upokojiť obyvateľov štátu New York, štvrtého najľudnatejšieho v USA.

V Európe potvrdili niekoľko desiatok prípadov nákazy týmto novým variantom, ktorý prvýkrát objavili a sekvenovali v Juhoafrickej republike. Odborníci po celom svete zatiaľ vyhodnocujú riziká spojené s omikronom, ktorý disponuje mimoriadne veľkým počtom mutácií. Svetová zdravotnícka organizácia ho zaradila medzi koronavírusové varianty, ktoré vyvolávajú znepokojenie.