Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

New York zvýšil vekovú hranicu na zakúpenie poloautomatickej pušky

Nepriestrelná vesta, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Balík reforiem takisto zakazuje väčšine civilného obyvateľstva zakúpiť si ochrannú výstroj, ako napríklad nepriestrelné vesty.

Albany 7. júna (TASR) - Guvernérka amerického štátu New York Kathy Hochulová v pondelok podpísala zákon, ktorým sa zvyšuje minimálna veková hranica na zakúpenie poloautomatickej pušky z 18 na 21 rokov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Toto nariadenie sa nachádza v balíku reforiem o zbraniach, ktoré odsúhlasil newyorský senát v reakcii na májovú streľbu v supermarkete v Buffale, pri ktorej prišlo o život desať Afroameričanov. Z vrážd je obvinený 18-ročný Peyton Gendron. Pri streľbe údajne použil poloautomatickú pušku AR-15, ktorú si kúpil legálne.

Potenciálni záujemcovia o kúpu poloautomatických strelných zbraní v štáte New York budú musieť okrem dosiahnutia minimálneho veku 21 rokov predložiť aj potvrdenie o bezpečnostnej previerke.

Balík reforiem takisto zakazuje väčšine civilného obyvateľstva zakúpiť si ochrannú výstroj, ako napríklad nepriestrelné vesty.

Iba desať dní po streľbe v Buffale došlo k útoku na základnej škole v meste Uvalde v štáte Texas, ktorý si vyžiadal životy 19 žiakov a dvoch učiteľov.

Obe tragické udalosti v USA oživili snahy o väčšiu kontrolu vlastníctva a predaja strelných zbraní, ktoré však opakovane zlyhávajú na odpore konzervatívnych republikánov, píše AFP.