Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Štatistike výskytu opičích kiahní v Európe dominujú Španieli a Briti

Ilustračné foto. Foto: TASR

Slovensko s 12 prípadmi infekcie je na 28 mieste v celoeurópskom meradle.

Brusel/Amsterdam 25. augusta (TASR) - Holandsko má jeden z najvyšších počtov potvrdených prípadov opičích kiahní v celej Európe. Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu sa Holandsko v tomto smere ocitlo na piatom mieste na kontinente. Informuje o tom vo štvrtok spravodajca TASR.

Zďaleka najviac diagnostikovaných prípadov opičích kiahní má však podľa stredajších údajov EDCD Španielsko - 6283. Nasledujú Spojené kráľovstvo (3340), Nemecko (3329), Francúzsko (2889) a Holandsko (1090).

Slovensko s 12 prípadmi infekcie je na 28 mieste v celoeurópskom meradle. Najmenej prípadov infekcií (jeden až dva) priznávajú Rusko a Turecko a tiež Grécko, Čierna Hora, Gruzínsko a Moldavsko.

Holandský inštitút verejného zdravia (RIVM) vo štvrtok, podľa internetového denníka NL Times, zvýšil počet prípadov tohto ochorenia v krajine na 1136, čo predstavuje štvorpercentný nárast v priebehu týždňa.

Zvýšený počet infekcií hlási aj Belgicko, ktoré sa ocitlo na ôsmom mieste európskeho rebríčka. Začiatkom tohto týždňa bolo v krajine hlásených celkovo 671 potvrdených prípadov opičích kiahní.