Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Štátna komisia v Moskve schválila výstavbu mosta cez Kerčský prieliv

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Most bude dlhý 19 km a s jeho sprevádzkovaním sa počíta v roku 2018. V čase najväčšej intenzity prác bude do jeho výstavby zapojených okolo 6000 ľudí.

Moskva 20. februára (TASR) – Štátna komisia v Moskve v piatok (19.2.) dala definitívny súhlas na stavbu mosta z ruskej pevniny ponad Kerčský prieliv na polostrov Krym. Informoval o tom 1. kanál Ruskej televízie.

Most bude dlhý 19 km a s jeho sprevádzkovaním sa počíta v roku 2018. V čase najväčšej intenzity prác bude do jeho výstavby zapojených okolo 6000 ľudí. Most sa bude budovať súčasne z ôsmich platforiem. Niektoré sú už dokončené a stavbári čakali len na schválenie projektu, aby sa mohli pustiť do roboty.

Most bude slúžiť cestnej aj železničnej doprave. Predpokladá sa, že jeho výstavba bude stáť okolo 212 miliárd RUB (2,49 miliardy eur). Generálnemu projektantovi diela sa podarilo zoptimalizovať náklady na jeho výstavbu o 680 miliónov RUB.

Výška dopravného telesa od morského dna (gabarit) bude 35 metrov a šírka plavebnej dráhy vo vybranej oblasti 227 metrov.

Most sa bude stavať v seizmickej oblasti, preto nebude rovný ako priamka. Tektonické oblasti obíde dvoma zákrutami.

Štátna komisia prekontrolovala prácu takmer 800 projektantov a ich výsledok je obsiahnutý v 570 zväzkoch dokumentácie.

(1EUR = 85,1924 RUB)