Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Štátna televízia v Sýrii informovala o výbuchoch na americkej základni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správa prišla po útoku dronmi na túto základňu z októbra, za ktorú podľa predstaviteľov USA niesol zodpovednosť Irán.

Dubaj 5. decembra (TASR) - Na americkej základni v oblasti at-Tanf na východe Sýrie neďaleko irackej hranice bolo počuť viacero výbuchov, informovala v nedeľu sýrska štátna televízia.

Správa prišla po útoku dronmi na túto základňu z októbra, za ktorú podľa predstaviteľov USA niesol zodpovednosť Irán, píše na svojom webe spravodajská stanica al-Arabíja.

Októbrový útok, po ktorom sa neobjavili správy o obetiach alebo zraneniach, uskutočnili piatimi bezpilotnými lietadlami, ktoré boli naložené výbušninami a cielili na americké jednotky i sýrskych opozičných bojovníkov.

Americké a spojenecké jednotky sú na základni známej ako at-Tanf umiestnené s cieľom poskytovať výcvik sýrskym silám v rámci boja proti militantom zo skupiny Islamský štát. Základňa sa nachádza tiež pri ceste, ktorá je dôležitou pre Iránom podporované jednotky v Sýrii, uvádza al-Arabíja. Posledný väčší iránsky útok na americké jednotky sa podľa nej odohral v januári 2020, keď odpálili rakety na leteckú základňu al-Asad v Iraku.