Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Štátne médiá: Severná Kórea prijala opatrenia na odstrašenie vojny

Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Analytici upozornili, že Severná Kórea pravdepodobne využije tieto cvičenia ako zámienku pre uskutočnenie ďalších provokácií, vrátane raketových testov a možno dokonca aj jadrového testu.

Pchjongjang/Soul 12. marca (TASR) - Severná Kórea sa rozhodla podniknúť "dôležité praktické" opatrenia odstrašujúce vojnu, informovali v nedeľu tamojšie štátne médiá. Správa prišla deň pred tým, ako Soul a Washington začnú svoje najväčšie spoločné vojenské cvičenia za posledných päť rokov, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Rozhodnutie padlo na zasadnutí vojenského výboru vládnucej strany, ktorému predsedal severokórejský vodca Kim Čong-un, informovala oficiálna tlačová agentúra KCNA.

"Na zasadnutí sa rozberali a prijali dôležité praktické kroky, ktoré umožnia účinnejšie, silnejšie a útočnejšie využitie prostriedkov na odstrašenie vojny," uviedla KCNA.

V správe sa uvádza, že kroky sú zamerané na "vyrovnanie sa so súčasnou situáciou, v ktorej vojnové provokácie Spojených štátov a Južnej Kórey dosahujú červenú čiaru". Podniknuté opatrenia však KCNA nespresnila.

Južná Kórea a USA majú podľa plánu začať v pondelok cvičenia s názvom "Štít slobody". Budú zamerané na "meniace sa bezpečnostné prostredie", pretože Severná Kórea (KĽDR) znásobila agresiu, uviedli spojenci.

Všetky takéto cvičenia zakaždým rozzúria Severnú Kóreu, ktorá ich vníma ako nácvik invázie.

Severná Kórea vyhlasuje, že jej programy na vývoj jadrových zbraní a rakiet sú určené na sebaobranu.

Analytici upozornili, že Severná Kórea pravdepodobne využije tieto cvičenia ako zámienku pre uskutočnenie ďalších provokácií, vrátane raketových testov a možno dokonca aj jadrového testu.

KCNA v piatok informovala, že vodca Kim nariadil severokórejskej armáde, aby zintenzívnila cvičenia a pripravila sa na "skutočnú vojnu".

Kim na inšpekcii cvičenia palebného útoku povedal vojakom, aby sa pripravili na "dve strategické misie - prvou bude odstrašenie vojny a druhou prevzatie iniciatívy vo vojne", napísala KCNA.

Washington a Soul zrýchlili spoluprácu ozbrojených síl, pretože vojenské a jadrové vyhrážky Severnej Kórey sa stupňujú. Táto väčšinou izolovaná stalinistická krajina v posledných mesiacoch podnikla ďalšie, ešte provokatívnejšie skúšky zakázaných zbraní.