Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Sudáne došlo k pokusu o prevrat

Vozdilá premávajú na moste v sudánskom hlavnom meste Chartúm v utorok 21. septembra 2021. Foto: TASR/AP

V posledných mesiacoch vláda vykonala sériu náročných ekonomických reforiem. Proti týmto krokom aj rastúcim životným nákladom vypukli v krajine sporadické protesty.

Chartúm 21. septembra (TASR) – V africkom štáte Sudán sa skupina osôb v utorok v skorých raných hodinách pokúsila o štátny prevrat, informovali tamojšie štátne médiá bez bližších podrobností.

Nemenovaný vysoký vládny predstaviteľ pre agentúru AFP uviedol, že pučisti sa pokúsili ovládnuť budovu štátnych médií, ale „neuspeli".

Armády predstaviteľ podľa agentúry AP povedal, že za pokusom o prevrat stojí nešpecifikovaný počet vojakov, ktorí sa pokúsili ovládnuť niekoľko vládnych inštitúcií, ale armáda im v tom zabránila.

AFP informovala, že v centre sudánskej metropoly Chartúm nebadať obmedzenia a doprava je plynulá. Sudánske bezpečnostné sily však uzavreli hlavný most cez rieku Níl spájajúci Chartúm s mestom Umm Durmán.

Po zosadení bývalého sudánskeho prezidenta Umara Bašíra, ktorého po niekoľkomesačných celoštátnych protestoch proti jeho 30-ročnej vláde pripravila o moc v apríli 2019 armáda, vznikol v septembri 2019 v krajine dočasný vojensko-civilný vládny kabinet, ktorý má riadiť každodenné záležitosti Sudánu počas prechodného obdobia stanoveného na 39 mesiacov.

V posledných mesiacoch vláda vykonala sériu náročných ekonomických reforiem. Proti týmto krokom aj rastúcim životným nákladom vypukli v krajine sporadické protesty.