Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Štátny pohreb Šinzóa Abeho plánuje Japonsko usporiadať 27. septembra

Ľudia kladú kvety a modlia sa za bývalého premiéra Šinzó Abeho v chráme Zojoji pred jeho pohrebom v utorok 12. júla 2022 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Minulý utorok sa už konala súkromná rozlúčka s Abem, na ktorej sa zúčastnila jeho rodina, blízki priatelia a spolupracovníci.

Tokio 20. júla (TASR) - Japonsko plánuje usporiadať štátny pohreb zavraždeného expremiéra Šinzóa Abeho 27. septembra. V stredu to uviedol predstaviteľ vlády a zdroj z prostredia vládnej strany, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters. Oficiálne rozhodnutie má byť prijaté v piatok na zasadnutí vládneho kabinetu.

Pohreb sa uskutoční v tokijskej hale Nippon Budókan, ktorú postavili pri príležitosti Letných olympijských hier v roku 1964 a odvtedy je obľúbenou lokalitou pre športové a kultúrne podujatia. Okrem toho sa tam každý rok 15. augusta koná spomienková ceremónia za obete druhej svetovej vojny.

Predseda japonskej vlády Fumio Kišida minulý týždeň oznámil, že Abeho, na ktorého bol 8. júla počas jeho prejavu v rámci predvolebnej kampane v meste Nara spáchaný atentát, si krajina uctí štátnym pohrebom vzhľadom na jeho zásluhy pre Japonsko i svet a preto, že bol najdlhšie vládnucim šéfom vlády tejto ázijskej krajiny.

Minulý utorok sa už konala súkromná rozlúčka s Abem, na ktorej sa zúčastnila jeho rodina, blízki priatelia a spolupracovníci.

Naposledy sa štátny pohreb expremiéra – v prípade ktorého vláda hradí všetky výdavky za smútočnú ceremóniu – konal v Japonsku v roku 1967 po smrti Šigerua Jošidu.

V Japonsku vyvolala otázka financovania štátnych pohrebov polemiku, keďže kritici sú proti tomu, aby boli na tento účel používané peniaze daňových poplatníkov. Ďalší tvrdia, že vládna Liberálnodemokratická strana (LDP) využíva Abeho smrť na politické účely.

Agentúra DPA približuje, že hoci Abe počas svojho rekordne dlhého funkčného obdobia posilnil bezpečnostno-politickú rolu Japonska na medzinárodnej úrovni, čo sa týka vnútropolitických tém bol pre svoju nacionalistickú agendu spornou osobnosťou. Okrem toho bol kritizovaný aj za rodinkárstvo. Mnohí Japonci preto považujú štátny pohreb za neprimeraný.

Abeho zastrelil 41-ročný nezamestnaný Tecuja Jamagami. Svoj zámer naznačil už pred samotným činom v liste adresovanom kritikovi kontroverznej Cirkvi zjednotenia, známej aj pod názvom Munova sekta. Útočník po svojom zadržaní povedal, že konal z nenávisti voči tejto sekte, ktorú Abe v Japonsku podporoval. Matka atentátnika totiž tejto organizácii venovala značné finančné dary, ktoré viedli k jej bankrotu.