Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Štáty EÚ budú na summite diskutovať o výhodách po zaočkovaní

Charles Michel, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Urýchlenie očkovania je našou absolútnou prioritou, napísal Charles Michel.

Brusel 19. januára (TASR) - Predstavitelia členských krajín Európskej únie budú na štvrtkovom videosummite diskutovať o otázke možných výhod vyplývajúcich z očkovania proti koronavírusu, uviedla agentúra DPA.

"Proces očkovania otvára debatu o certifikácii," napísal v pondelok v pozvánke na summit lídrov EÚ predseda Európskej rady Charles Michel. "Budeme diskutovať o vhodnosti spoločného prístupu k certifikácii, prípadne aj o tom, za akých okolností by sa certifikáty mohli využiť," dodal.

Certifikáty pre zaočkovaných, ktoré garantujú privilégiá ako napríklad návštevy kina, reštaurácií alebo možnosť cestovať, sú v krajinách ako Nemecko kontroverzné. Na druhej strane Grécko navrhlo s cieľom uľahčiť cestovanie zavedenie európskeho očkovacieho pasu.

Európska komisia na summite priblíži situáciu týkajúcu sa dodávok vakcín, zvýšenia výrobnej kapacity a spravodlivej distribúcie vakcín. Predseda Európskej rady tiež vyzval na maximálnu ostražitosť v súvislosti s mutáciami koronavírusu a apeloval na členské štáty, aby pokračovali v testovaní a úsilí vyhľadávať kontakty nakazených.

"Urýchlenie očkovania je našou absolútnou prioritou," napísal Charles Michel.