Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štáty EÚ schválili ôsmy balík sankcií proti Rusku, dotknú sa aj ropy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na sankčný zoznam pribudne ďalších 35 osôb a spoločností zapojených do vojny na Ukrajine, prípravy falošných referend v štyroch ukrajinských oblastiach a do šírenia propagandy.

Brusel 5. októbra (TASR) - Členské krajiny EÚ schválili v stredu nové sankcie proti Rusku, ktoré nasledujú po rozhodnutí Moskvy anektovať štyri regióny Ukrajiny. Informáciu podľa spravodajcu TASR potvrdilo české predsedníctvo v Rade EÚ.

Na novom súbore sankcií, ktorý zahŕňa aj cenový strop pre ruskú ropu, sa dohodli veľvyslanci členských štátov pri EÚ (COREPER) už v utorok, konečný text schválili v stredu dopoludnia.

V rámci v poradí už ôsmeho sankčného balíka sa majú obmedziť ceny ruskej ropy a sprísnia sa zákazy na dovoz a vývoz ocele, dreva, strojov, letectva, plastov, chemikálií a rôznych služieb v hodnote sedem miliárd eur.

Na sankčný zoznam pribudne ďalších 35 osôb a spoločností zapojených do vojny na Ukrajine, prípravy falošných referend v štyroch ukrajinských oblastiach a do šírenia propagandy. Nový balík sankcií tiež zakazuje občanom EÚ pôsobiť v riadiacich orgánoch ruských štátnych podnikov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)