Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Štáty G7 sú pripravené uvaliť na Rusko ďalšie sankcie

Na snímke zľava generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, japonský premiér Fumio Kišida, kanadský premiér Justin Trudeau, americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron, taliansky premiér Mario Draghi a predseda Európskej rady Charles Michel pózujú na fotografii lídrov G7 počas summitu Severoatlantickej aliancie NATO, na ktorom sa bude diskutovať o ruskej invázii na Ukrajinu v sídle NATO v Bruseli vo štrvtok 24. marca 2022. Foto: TASR/AP

Členské krajiny skupiny G7 sú zároveň pripravené prijať utečencov z Ukrajiny

Brusel 24. marca (TASR) - Členské krajiny skupiny G7 sú pripravené uvaliť na Rusko ďalšie sankcie a urobia všetko pre to, aby bola voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho stúpencom vyvodená zodpovednosť. Zároveň sú pripravené prijať utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na spoločné vyhlásenie zverejnené po štvrtkovom summite G7 v Bruseli.

Lídri G7 tiež varovali Kremeľ "pred akoukoľvek hrozbou použitia chemických, biologických či jadrových zbraní". Vyzvali krajiny ťažiace ropu a zemný plyn, aby sa zachovali zodpovedne a zvýšili svoje dodávky na medzinárodné trhy, pričom úlohu by mala zohrávať aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Vedúci predstavitelia Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Británie a USA sa ďalej zhodli, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine nebudú zakazovať vývozy potravín.
Na snímke zľava predseda Európskej rady Charles Michel, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a nemecký kancelár Olaf Scholz sa rozprávajú pred spoločným fototermínom lídrov G7 počas summitu Severoatlantickej aliancie NATO, na ktorom sa bude diskutovať o ruskej invázii na Ukrajinu v sídle NATO v Bruseli vo štrvtok 24. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Skupina G7 vo vyhlásení tiež zdôraznila, že za súčasnú situáciu je vinný ruský prezident Vladimir Putin a jeho spojenci, nie obyvatelia Ruska.

"Je to prezident Putin, jeho vláda a stúpenci, vrátane bieloruského režimu Alexandra Lukašenka, ktorí vnucujú túto vojnu a jej dôsledky Rusom a je to ich rozhodnutie, ktoré očierňuje dejiny ruského ľudu," uvádza sa vo vyhlásení G7.