Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V OSN podpisujú dohodu o zákaze jadrových zbraní: Slovensko nesúhlasí

Predseda Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) Miroslav Lajčák (vpravo) a generálny tajomník OSN António Guterres počas otvorenia Valného zhromaždenia OSN 19. septembra 2017 v sídle OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres označil zmluvu za dôležitý krok smerom k svetu bez jadrových zbraní.

New York 20. septembra (TASR/Teraz.sk) - Štáty sveta dnes začali podpisovať prvú dohodu o zákaze jadrových zbraní. Dohodu podporuje približne sto krajín, avšak jadrové veľmoci sa na nej nechcú podieľať.

Prvým, kto ju na slávnostnej ceremónii v newyorskom sídle OSN podpísal, bol brazílsky prezident Michel Temer. Očakáva sa, že v prvý deň ju podpíše 51 krajín.

Generálny tajomník OSN António Guterres označil zmluvu za dôležitý krok smerom k svetu bez jadrových zbraní.

Podporovatelia dohody tvrdia, že štáty by sa mali teraz snažiť o likvidáciu jadrových zbraní viac ako v minulosti v čase platnosti už takmer 50-ročnej Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v pondelok uviedol, že nová dohoda iba oslabí Zmluvu o nešírení jadrových zbraní.

Dohoda vyžaduje od všetkých krajín, ktoré ju ratifikujú, že nebudú vyvíjať, testovať, vyrábať či inak zaobstarávať, vlastniť alebo hromadiť jadrové zbrane "za žiadnych okolností", pripomína agentúra AP.


NATO: Dohoda o zákaze jadrových zbraní nebude efektívna



Dohoda o zákaze jadrových zbraní, ktorú podpísali desiatky krajín nedisponujúcich takýmto arzenálom, "nebude efektívna", vyhlásila dnes Severoatlantická aliancia s tým, že skôr ešte môže zvýšiť bezpečnostné hrozby a vytvoriť rozkoly na ceste za globálnym jadrovým odzbrojením.

Ľudia sledujú TV správy o severokórejskej jadrovej skúške v Soule Južnej Kórei, 9.9.216.
Foto: TASR AP


Severoatlantická rada, orgán NATO s politickou rozhodovacou právomocou, vo vyhlásení uviedla, že spojenecké krajiny k dohode nepristúpia, pretože "prehliada reality čoraz náročnejšieho medzinárodného bezpečnostného prostredia".

"V čase, keď svet potrebuje zostať jednotný čeliac stupňujúcim sa hrozbám, predovšetkým vážnej hrozbe severokórejského jadrového programu, dohoda neberie do úvahy tieto naliehavé bezpečnostné výzvy. Kým budú jadrové zbrane existovať, NATO zostane jadrovou alianciou," uvádza sa vo vyhlásení NATO podľa agentúry DPA.


Rezort zahraničia: Navrhovaná dohoda nezbaví svet jadrových zbraní, Slovensko ju nepodpíše



Slovensko nepodpíše novú navrhovanú Dohodu o zákaze jadrových zbraní. Pre TASR to potvrdil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR) Peter Susko. Slovenská pozícia k jej podpisu vychádza zo spoločného stanoviska členských krajín NATO - podporuje jadrové odzbrojenie a kontrolu jadrových zbraní na základe už existujúcej Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) z roku 1968.

"Tá by mala naďalej byť základným kameňom celosvetového režimu nešírenia jadrových zbraní, nevyhnutným základom pre uskutočňovanie odzbrojenia a dôležitým prvkom rozvoja využívania jadrovej energie na mierové účely. Máme za to, že navrhovaná Dohoda, napriek vysokým ambíciám, svet jadrových zbraní nezbaví, a to hneď z niekoľkých dôvodov: od jej neakceptácie žiadnou z jadrových krajín cez neexistenciu verifikačného mechanizmu až po spochybnenie citlivo vyskladaných mechanizmov existujúcej NPT," uviedol Susko.

V júli 2017 schválilo na záver Konferencie OSN o príprave medzinárodnoprávneho nástroja na zákaz jadrových zbraní celkovo 122 krajín Dohodu o zákaze jadrových zbraní (tzv. zákazová zmluva – Ban Treaty). Za prijatie dohody však nehlasovala ani jedna z jadrových veľmocí.


Rúhání v OSN: Jadrovú dohodu by nemali ničiť nováčikovia svetovej politiky

Bola by to "veľká škoda", keby iránsku jadrovú dohodu z roku 2015 "zničili darebácki nováčikovia na poli svetovej politiky". Iránsky prezident Hasan Rúhání to uviedol dnes počas svojho prejavu na pôde Organizácie Spojených národov, deň po tom, ako na tom istom mieste zmienenú dohodu ostro kritizoval americký prezident Donald Trump.

Na archívnej fotografii Hassan Rúhaní.
Foto: TASR/AP


Vyhrážaním sa odstúpením od tejto dohody americká vláda "iba ničí svoju vlastnú dôveryhodnosť a podkopáva medzinárodnú dôveru pri vyjednávaní s ňou alebo pri prijímaní slov a sľubov, ktorá dáva svetu," zdôraznil iránsky líder v prejave v rámci Všeobecnej rozpravy 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Trumpova "ignorantská, absurdná a nenávistná rétorika" v jeho utorňajšom prejave nebola podľa Rúháního vhodná na to, aby zaznela na pôde OSN.

Rúhání dodal, že Irán nebude prvým, kto by porušil svoju medzinárodnú jadrovú dohodu, "rázne a rozhodne ale zareaguje na akékoľvek jej porušenie ktoroukoľvek stranou".

Ako dodala agentúra DPA, Trump kritizoval jadrovú dohodu s Teheránom, pričom vyhlásil, že svetoví politici by nemali pri tejto dohode zotrvávať, pokiaľ poskytuje Iránu "krytie" na možné budovanie jadrového programu.