Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štáty podnikajú mimoriadne opatrenia pre voľby po superbúrke Sandy

Foto: TASR/AP Photo

Newyorčania postihnutí superbúrkou Sandy budú môcť hlasovať vo voľbách v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, keď predložia prísažné vyhlásenie.

New York 6. novembra (TASR) - Newyorčania postihnutí superbúrkou Sandy budú môcť hlasovať vo voľbách v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, keď predložia prísažné vyhlásenie. Oznámil to v pondelok guvernér New Yorku Andrew Cuomo.

Guvernér podpísal nariadenie umožňujúce voličom odovzdať hlasy v iných volebných obvodoch než tých, do ktorých patria. Odôvodnil to obavami, že státisíce obyvateľov New Yorku by mohlo poškodenie mnohých volebných miestností počas hurikánu spred týždňa pripraviť o volebné práva.

"Nariadenie, ktoré dnes podpisujem, je mimoriadnym krokom v tomto smere," povedal Cuomo na tlačovej konferencii. Už predtým tiež naznačil, že môže predĺžiť hlasovanie až do stredy na miestach, kde volebná účasť dosiahne menej než 25 percent.

Obvyklý priebeh volieb narušila Sandy aj v ďalších štátoch na východnom pobreží USA.

V Pensylvánii pracovali úrady na tom, aby obnovili dodávky elektriny do viacerých volebných miestností. V štáte New Jersey, ktorý patril s mestom New York k najhoršie zasiahnutým oblastiam, budú môcť niektorí voliči hlasovať prostredníctvom internetu alebo v provizórnych volebných miestnostiach umiestnených na vojenských nákladných vozidlách.