Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štáty sa na COP27 zhodli na vytvorení fondu pre zraniteľné krajiny

Účastníci prichádzajú na konferenciu OSN o klimatickej zmene COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Foto: TASR/AP

Pre nezrovnalosti ohľadom vytvorenia tohto fondu bol Klimatický summit COP27, ktorý mal pôvodne trvať do piatku, predĺžený do soboty.

Šarm aš-Šajch 20. novembra (TASR) - Predstavitelia krajín na Klimatickom summite OSN (COP27) schválili v nedeľu vytvorenie špeciálneho fondu pre zraniteľné krajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté následkami klimatických zmien. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Schválenie špeciálneho fondu ocenili prítomní predstavitelia krajín potleskom. Tomuto rozhodnutiu predchádzali dva týždne náročných rokovaní o požiadavkách rozvojových krajín na bohaté štáty, ktoré produkujú najviac emisií, aby im kompenzovali škody spôsobené extrémnym počasím.

Pre nezrovnalosti ohľadom vytvorenia tohto fondu bol Klimatický summit COP27, ktorý mal pôvodne trvať do piatku, predĺžený do soboty. Diskusie o tejto finančnej pomoci pred začiatkom summitu v egyptskom Šarm aš-Šajchu neboli na programe, pripomína AFP. Tento dokument zároveň tvorí celkovú politickú dohodu uzatvorenú na summite COP27.

Špeciálny fond pre zraniteľné krajiny zahŕňa širokú škálu následkov klimatických zmien, od zničenej infraštruktúry pri prívalových povodniach až po nárast hladiny morí, vplyvom ktorého hrozí niektorým ostrovným štátom zánik.

Tohtoročné prírodné katastrofy spôsobené klímou – ničivé záplavy v Pakistane, či extrémne sucho v Somálsku – zosilnili zameranie na krajiny zasiahnuté následkami globálneho otepľovania, ktoré okrem toho zápasia aj s prudko rastúcou infláciou, píše AFP.