Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stav 91-ročného kuvajtského emira sa po operácii pozoruhodne zlepšuje

Kuvajtský vládca Sabáh Ahmad as-Sabáh, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh odletel 23. júla do Spojených štátov, kde sa podrobil liečbe.

Kuvajt 4. augusta (TASR) - Zdravotný stav kuvajtského vládcu Sabáha Ahmada Džábira Sabáha (91) sa po nespresnenej operácii, ktorú podstúpil v polovici júla, pozoruhodne zlepšuje. Vyjadrenie kuvajtského premiéra Sabáha Chálida Hamada Sabáha citovala v utorok agentúra AFP.

Kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh odletel 23. júla do Spojených štátov, kde sa podrobil liečbe po úspešnej operácii, ktorú podstúpil v Kuvajte.

Kuvajtskí predstavitelia však podrobnosti o zdravotných problémoch ani o type liečby, ktorú emir v USA podstúpil, neuviedli.

Už vlani v septembri Sabáha počas oficiálnej návštevy v Spojených štátoch previezli do nemocnice. Ešte v roku 2007 tu podstúpil operáciu močového ústrojenstva.

Tento panovník sa dostal k moci po tom, ako parlament jednomyseľne zbavil funkcie jeho chorého predchodcu v úrade Saada Abdalláha Sálima Sabáha, ktorý vládol len deväť dní.

Hoci má Kuvajt jeden z najaktívnejších parlamentov v arabskom svete, emir má stále najväčšiu moc vrátane práva vymenovať vládu.

Počas neprítomnosti emira niektoré jeho ústavné právomoci prebral korunný princ Nawáf Ahmad Džábir Sabáh.