Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Stav bývalého ruského špióna a jeho dcéry je kritický,no stabilizovaný

Na snímke policajt hliadkuje pred pubom The Mill v anglickom meste Salisbury v stredu 7. marca 2018. V blízkosti pubu našli bývalého ruského špióna v Británii Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Foto: TASR/AP

Sergeja Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliju (33) našli v nedeľu v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v anglickom meste Salisbury.

Londýn 8. marca (TASR) - Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija, ktorí boli v nedeľu v Británii otrávení nervovou látkou, sú v kritickom, ale stabilizovanom stave. Povedala to podľa agentúry AP vo štvrtok britská ministerka vnútra Amber Ruddová.

Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliju (33) našli v nedeľu v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v anglickom meste Salisbury.

Ruddová ďalej povedala, že policajt, ktorý k dvojici na lavičke pristúpil, je pri vedomí a rozpráva. Jeho stav je naďalej vážny, avšak stabilizovaný. Podľa ministerky je pravdepodobné, že bol vystavený rovnakej nervovej látke ako Skripaľ a jeho dcéra.

Ministerka tento útok označila za "ohavný zločin", zároveň však upozornila, že je príliš skoro hovoriť o tom, kto ho spáchal.

Ruddová ešte skôr vo štvrtok informovala, že vyšetrovanie útoku sa teraz sústredí na tri miesta - agentov dom, bar a reštauráciu. Ministerka odmietla povedať, či z útoku upodozrieva Rusko.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson už v utorok uviedol, že incident v Salisbury mu pripomína smrť niekdajšieho ruského agenta Alexandra Litvinenka. Ten zomrel v roku 2006 po vypití čaju kontaminovaného rádioaktívnym polóniom v luxusnom londýnskom hoteli.

Johnson dodal, že v súčasnosti na nikoho neukazuje prstom, ale všetkým vládam sveta odkázal, že žiadny pokus o zabitie nevinného človeka na britskej pôde neostane nepotrestaný.

Skripaľa v roku 2006 v Rusku odsúdili za špionáž pre Britániu a vymerali mu 13-ročné väzenie - v roku 2010 ho však v rámci americko-ruskej výmeny špiónov prepustili. Po svojom zatknutí v Moskve v decembri 2004 sa Skripaľ priznal, že ho v roku 1995 naverbovali britské špeciálne služby a že im poskytoval informácie o ruských agentoch v Európe, za čo dostal vyše 100.000 dolárov.