Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Stav hospitalizovanej väznenej aktivistky Kalesnikavovej sa zlepšil

Na arcgívnejsnímke z 30. augusta 2020 bieloruská opozičná aktivistka Maryja Kalesnikavová počas zhromaždenia v Minsku. Foto: TASR/AP

Kalesnikavová patrí k lídrom bieloruskej opozície. Pred prezidentskými voľbami konanými v auguste 2020 bola koordinátorkou predvolebného štábu Viktara Babaryku.

Minsk 1. decembra (TASR) - Väznenú bieloruskú opozičnú političku Maryju Kalesnikavovú údajne premiestnili z jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) na iné nemocničné oddelenie a jej zdravotný stav sa zlepšuje. Oznámili to vo štvrtok jej politickí spolupracovníci, ktorých citujú agentúry Reuters a AFP.

Hospitalizáciu tejto aktivistky, ktorá je v Bielorusku odsúdená na 11-ročné väzenie, potvrdila ešte v utorok tlačová služba popredného predstaviteľa bieloruskej opozície Viktara Babaryku s odvolaním sa na Kalesnikavovej právnika, pripomína TASR.

Kalesnikavovú podľa týchto informácií najskôr vo väzení presunuli z obyčajnej cely na samotku. Následne ju v pondelok 28. novembra odviezli sanitkou najprv na chirurgické oddelenie nemocnice v meste Homeľ na juhovýchode Bieloruska a neskôr umiestnili na JIS. Príčina jej hospitalizácie stále nie je známa.

Aktivistka pritom ešte v pondelok podstúpila chirurgický zákrok. Nemocnica však dosiaľ nezverejnila jej diagnózu a neupovedomila o nej ani jej príbuzných, informoval Babaryka na platforme Telegram. Uviedol tiež, že otcovi Kalesnikavovej v nemocnici povedali, že jeho dcéra môže prijímať potravu. Spolupracovníci političky sa na základe dosiaľ nepotvrdených informácií domnievajú, že jej praskol žalúdočný vred.

Lekár údajne Kalesnikavovú uistil, že aj po prepustení z nemocnice bude mať vo väzení naďalej "adekvátne podmienky a starostlivosť", uvádza Babarykova tlačová služba.

Nemecko ešte v stredu vyzvalo Minsk na okamžité prepustenie Kalesnikavovej. K tomuto apelu sa vo štvrtok pripojila aj Európska únia. "Správy o jej zdravotnom stave sú veľmi, veľmi znepokojivé... Je mimoriadne dôležité, aby jej bola poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť, akú si jej zdravotný stav vyžaduje," povedal Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie Európskej únie Josepa Borrella.

"Vyzývame bieloruské úrady, aby zaistili jej bezpečnosť, pretože nesú zodpovednosť za jej zdravotný aj celkový stav, pokým je nezákonne zadržiavaná," dodal.

Kalesnikavová patrí k lídrom bieloruskej opozície. Pred prezidentskými voľbami konanými v auguste 2020 bola koordinátorkou predvolebného štábu Viktara Babaryku, ktorému však napokon úrady znemožnili kandidovať.

Kalesnikavová následne vo voľbách podporila Sviatlanu Cichanovskú, ktorá v nich podľa opozície porazila Alexandra Lukašenka, vyhláseného ústrednou volebnou komisiou za víťaza. Západ však Lukašenka ako prezidenta Bieloruska neuznáva.

Krátko po voľbách, 7. septembra 2020, Kalesnikavovú v Minsku uniesli maskovaní muži a vzali ju na hranice s Ukrajinou, kde jej prikázali prekročiť štátne hranice. To však odmietla a namiesto toho roztrhala svoj pas. V roku 2021 ju súd v Minsku odsúdil na 11 rokov väzenia, keď ju uznal za vinnú v troch bodoch obžaloby vrátane sprisahania s cieľom získať moc.