Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Sťažnosti nevlastnej sestry Karla Schwarzenberga ústavný súd vyhovel

Karel Schwarzenberg Foto: TASR/AP Photo/Petr David Josek

Karel Schwarzenberg získal v reštitúciách naspäť časť dedičstva predkov z jednej ich vetvy, prístupu k zvyšku majetku bráni osobitný zákon z roku 1947, ktorý ho odkázal do vlastníctva štátu.

Praha/Brno 21. novembra (TASR) - Sťažnosti Elisabeth Pezoldovej (65), ktorá tvrdí, že ju ČR neoprávnene vyradila z dedičského konania v súvislosti s majetkom šľachtickej rodiny Schwarzenbergovcov, vyhovel dnes Ústavný súd ČR v Brne, ktorý súčasne zrušil doterajšie verdikty českej justície. Informovala o tom agentúra Mediafax.

Ústavní sudcovia v zdôvodnení konštatovali, že došlo k porušeniu základného práva sťažovateľky na spravodlivý proces, pričom české súdy skritizoval za formalizmus.

Elisabeth Pezoldová, ktorá žije striedavo v rakúskej Viedni a v juhoafrickom Johannesburgu, je adoptívnou vnučkou kniežaťa Adolfa Schwarzenberga, a to ako dcéra jeho adoptívneho syna Heinricha Schwarzenberga. Podľa vlastných predstáv má právo na podiel z dedičstva, ktorého súčasťou sú okrem iného zámky v Hlubokej, Českom Krumlove, Třeboni alebo Jindřichovom Hradci.

Rakúska justícia, konkrétne súd v Murau, sa pri rozhodovaní o majetku Schwarzenbergovcov riadila testamentmi Adolfa i Heinricha Schwarzenbergovcov, z ktorých druhý menovaný odkázal dedičstvo nevlastnému bratovi Elisabeth Pezoldovej, svojmu adoptívnemu synovi Karlovi Schwarzenbergovi. Aj Okresný súd v Českých Budějoviciach, ktorý sa k prípadu bude musieť teraz vrátiť, následne rozhodol, že výsledky rakúskeho dedičského konania sú záväzné aj v ČR. Toto stanovisko potvrdil pred troma rokmi i Najvyšší súd ČR, pripomenuli české médiá.

Karel Schwarzenberg získal v reštitúciách naspäť časť dedičstva predkov z jednej ich vetvy, prístupu k zvyšku majetku bráni osobitný zákon z roku 1947, ktorý ho odkázal do vlastníctva štátu.