Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Štefanec: Europoslanci v Jerevane odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine

Ivan Štefanec Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Parlamenty štátov Východného partnerstva, okrem Azerbajdžanu a Bieloruska, vyslali jasný signál, že svoju budúcnosť spájajú s európskou integráciou," uviedol Štefanec.

Brusel 18. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) spolu s predstaviteľmi národných parlamentov krajín Východného partnerstva odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine a vyzvali na prepustenie väznenej ukrajinskej poslankyne Nadije Savčenkovej. Informoval o tom dnes slovenský europoslanec Ivan Štefanec.

Vyjadrenie europoslancov odznelo v utorok v rámci zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Euronestu, spoločného orgánu EP a šiestich národných parlamentov krajín Východného partnerstva v arménskej metropole Jerevan. Na podujatí sa zúčastnili aj slovenskí europoslanci Ivan Štefanec (nezávislý) a Eduard Kukan (SDKÚ-DS), ktorý je členom parlamentného Výboru pre zahraničnú politiku.

"Parlamenty štátov Východného partnerstva, okrem Azerbajdžanu a Bieloruska, vyslali jasný signál, že svoju budúcnosť spájajú s európskou integráciou," uviedol Štefanec. Pripomenul, že Euronest je najvýznamnejšie fórum, na ktorom spolu komunikuje Európsky parlament a zástupcovia štátov východnej Európy.

Poslanci zastupujúci EP a krajiny Východného partnerstva na spoločnom zasadnutí v Jerevane, okrem situácie na Ukrajine, rokovali aj o problematike zahraničného obchodu.

"Je dôležité si uvedomiť, že už dnes je to Európska únia, nie Rusko, kto predstavuje pre tento región najdôležitejšieho obchodného partnera. Na tomto základe musíme budovať aj naše ďalšie vzájomné vzťahy, ktoré majú pre obe strany stále väčší potenciál," skonštatoval Štefanec.

Poslanci prítomní na zasadnutí v Jerevane odsúhlasili tiež deklaráciu o odsúdení arménskej genocídy z roku 1915 a vyzvali Turecko, aby sa postavilo čelom voči vlastnej minulosti.