Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Steinmeier: Nemecko bude aj naďalej posilňovať východné krídlo NATO

Na snímke zľava nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a rumunský prezident Klaus Iohannis po tlačovej konferencii v prezidentskom paláci v rumunskej Bukurešti 24. mája 2023. Foto: TASR/AP

Pripomenul účasť Nemecka na zabezpečovaní vzdušného priestoru vo východnej časti NATO.

Bukurešť 24. mája (TASR) - Nemecko sa bude aj naďalej zúčastňovať na posilňovaní východného krídla NATO v reakcii na vojnu na Ukrajine. Uviedol to v stredu v Rumunsku nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Východné krídlo NATO sa podľa Steinmeierových slov musí posilniť. Pripomenul účasť Nemecka na zabezpečovaní vzdušného priestoru vo východnej časti NATO. "Nemecko sa v tejto súvislosti nebude vyhýbať zodpovednosti," povedal.

Steinmeier rumunského prezidenta Klausa Iohannisa ubezpečil, že Nemecko vníma potreby Rumunska v oblasti bezpečnosti. Takisto ocenil Rumunsko za prijímanie utečencov z Ukrajiny, s ktorou má takmer 650 kilometrovú spoločnú hranicu.

Steinmeierova návšteva podľa Iohannisa potvrdila dobré bilaterálne vzťahy oboch krajín vrátane spolupráce v rámci NATO a EÚ.

Nemecko je najdôležitejším obchodným partnerom Rumunska a objem obchodnej výmeny dosahuje 40 miliárd eur.