Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Steinmeier: Nemecko si pripomína tri rozhodujúce udalosti dejín

Študenti vkladajú kvety do štrbín pozostatkov Berlínskeho múru počas osláv 32. výročia pádu Berlínskeho múru a znovuzjednotenia Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a Nemeckej spolkovej republiky (NSR) v Berlíne 9. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Pád Berlínskeho múra spred 32 rokov si v utorok zapálením sviečok pri pamätníku v nemeckej metropole pripomenulo vyše 60 zástupcov z politiky a spoločnosti.

Berlín 9. novembra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier apeloval v utorok na obyvateľov, aby 9. november využili na premýšľanie o svojej krajine. Udalosti z tohto dňa v rokoch 1918 a 1989 sú totiž pre Nemcov pripomienkou, že "sloboda a demokracia nespadli z neba a nie sú samozrejmosťou zaistenou navždy", povedal Steinmeier pri spomienkovom podujatí na zámku Bellevue. Informovala o tom agentúra DPA.

Steinmeier pripomenul, že na 9. november pripadajú tri rozhodujúce udalosti v dejinách Nemecka:

— V roku 1918 vyhlásil budúci nemecký kancelár Philipp Scheidemann z okna budovy Ríšskeho snemu vznik Weimarskej republiky, čo znamenalo zánik monarchie.

— V roku 1938 sa tento dátum do dejín zapísal ako deň pogromov národných socialistov na židov. Spolkový prezident v tejto súvislosti zdôraznil, že tento deň pripomína tragédiu holokaustu, a vyzval obyvateľov na ostražitosť a odvahu.

— V roku 1989 padol 9. novembra Berlínsky múr, čo umožnilo cestu k znovuzjednoteniu Nemecka, ku ktorému došlo 3. októbra 1990.


"Vydržať túto rozporuplnosť, niesť v srdci svetlo a tieň, radosť a smútok, to (všetko) patrí k tomu byť Nemcom," poznamenal Steinmeier. Ide podľa neho o prijatie oboch týchto pólov – hanby a smútku za obeťami a rešpekt a úctu pre priekopníkov nemeckej demokracie.

"To je jadro osvieteného vlastenectva. Namiesto trombónov a trúb vlastenectvo tichých tónov. Namiesto triumfu sebaistoty vlastenectvo so zmiešanými pocitmi," dodal.

Pád Berlínskeho múra spred 32 rokov si v utorok zapálením sviečok pri pamätníku v nemeckej metropole pripomenulo vyše 60 zástupcov z politiky a spoločnosti. Vlani túto akciu zrušili pre pandémiu koronavírusu. Riaditeľ Nadácie Berlínskeho múra Axel Klausmeier v prejave pripomenul revolúciu z roku 1989 vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike (NDR), avšak i to, že pre mnohých ľudí sa vtedy začalo náročné prechodné obdobie.