Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Steinmeier prisľúbil podporu reformám moldavskej prezidentky Sanduovej

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas uvítacieho ceremoniálu 29. septembra 2021 v Kišiňove. Foto: TASR/AP

Reformy v Moldavsku predstavujú azda najviac povzbudivý vývoj v celom tomto regióne, povedal po rozhovoroch so Sanduovou.

Kišiňov 30. septembra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v stredu počas návštevy Moldavska vyjadril podporu reformám, ktoré začala prezidentka tejto krajiny Maia Sanduová. Informovala o tom agentúra DPA.

Steinmeier v stredu pricestoval na dvojdňovú návštevu Moldavska.

"Reformy v Moldavsku predstavujú azda najviac povzbudivý vývoj v celom tomto regióne," povedal po rozhovoroch so Sanduovou.

Nemecko označil za partnera tohto regiónu a úspech reforiem prezidentky Sanduovej je podľa Steinmeiera dôležitý pre Moldavsku i Európu ako celok.

Steinmeier za Nemecko Moldavsku prisľúbil podporu desať miliónov eur s cieľom zabezpečiť dodávky energie a podporiť systém zdravotníctva, píše DPA. Nemecko je takisto pripravené pomôcť s reformami v právnom systéme.

Sanduová žiadala rozšírenie spolupráce medzi Moldavskom a Nemeckom. "Nemecko je pre nás dôležitý a dôveryhodný partner," povedala. Takisto žiadala navýšenie nemeckých investícií v Moldavsku, ktoré je jednou z najchudobnejších krajín v Európe, píše DPA.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas uvítacieho ceremoniálu 29. septembra 2021 v Kišiňove.
Foto: TASR/AP


Steinmeier v stredu počas návštevy Moldavska otvoril hospodársku konferenciu v Kišinove, uviedla kancelária nemeckého prezidenta na svojej oficiálnej webovej stránke.

"Hospodárske kontakty sú dôležité pre vzťahy medzi našimi krajinami," povedal. Krajiny chcú tieto vzťahy podľa jeho slov naďalej rozvíjať.

Steinmeier pripomenul, že v druhom polroku 2021 navštívil Poľsko, Slovinsko, ČR i Slovensko a na budúci mesiac sa chystá do Rumunska a na Ukrajinu. Politická stabilita a hospodársky rozvoj v tomto regióne sú podľa neho navzájom závislé a takisto sa navzájom dopĺňajú. To je podľa neho záujmom Nemecka i záujmom zjednotenej Európy - a preto chce Nemecko vývoj v týchto krajinách podporovať.