Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Steinmeier sa v Moskve stretne s Putinom aj Gorbačovom

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier kladie veniec k hrobu neznámeho vojaka. 25. október 2017, Moskva. Foto: TASR/AP

Steinmeierova cesta je prvou návštevou nemeckej hlavy štátu v Rusku za niekoľko uplynulých rokov. Prichádza v čase, keď sú vzťahy medzi Moskvou a Berlínom najhoršie od studenej vojny.

Berlín 25. októbra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa počas svojej stredajšej návštevy Ruska stretne osobitne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a osobitne s bývalým sovietskym vodcom Michailom Gorbačovom, ako aj s ľudskoprávnymi aktivistami, informuje spravodajská stanica Slobodná Európa.

Steinmeierova cesta je prvou návštevou nemeckej hlavy štátu v Rusku za niekoľko uplynulých rokov. Prichádza v čase, keď sú vzťahy medzi Moskvou a Berlínom najhoršie od studenej vojny - pre údajnú ruskú agresiu na Ukrajine.

Steinmeier v rozhovore pre ruský denník Kommersant vyjadril nádej, že jeho schôdzka s Putinom prinesie príležitosť na zistenie, či je možné obnoviť dôveru medzi oboma národmi. "Negatívna špirála vo vzťahoch medzi Ruskom a EÚ, ktorej sme svedkami za posledné roky, škodí obom stranám a prináša so sebou možné riziká do budúcnosti," uviedol nemecký prezident.

Steinmeier, ktorý je dvojnásobným šéfom nemeckej diplomacie z rokov 2005-09 a 2013-17, plánuje vyzvať na konštruktívnejší, očakávateľnejší a mierovejší prístup k rozdielne vnímaným skutočnostiam, než ako tomu bolo v minulých rokoch. "Je našou povinnosťou predísť ďalšiemu odcudzeniu medzi Nemcami a Rusmi," dodal.

Putin, ktorý v rokoch 1985-90 pôsobil ako agent KGB v Drážďanoch, vie dobre po nemecky. Dlhodobo sa usiluje o získanie podpory Berlína na pozadí naštrbených vzťahov svojej krajiny s EÚ. Steinmeierova pozícia prezidenta je však prevažne ceremoniálna a oproti kancelárke Angele Merkelovej má v rukách iba malú moc.