Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Steinmeier si pripomenul oslobodenie koncentračného tábora Buchenwald

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Rovnako ako vlani sa preživší holokaustu a ich rodiny pre koronavírusovú pandémiu týchto spomienkových ceremónií nemohli osobne zúčastniť.

Weimar 11. apríla (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier si v nedeľu pripomenul 76. výročie oslobodenia koncentračného tábora Buchenwald. Pri tejto príležitosti si uctil pamiatku obetí nacistického režimu a upozornil svojich krajanov na nepredstaviteľné zverstvá, ktoré tam nacisti spáchali. Informovala o tom agentúra AP.

"Bola to nacistická diktatúra a velenie, ktoré boli zodpovedné za najkrutejšie zločiny a genocídu, ale boli to ľudia, Nemci, ktorí to urobili iným ľudským bytostiam," povedal Steinmeier v príhovore v neďalekom meste Weimar. "Vďaka rozmanitosti skupín obetí, ktoré v tábore prišli o život, Buchenwald stelesňuje barbarstvo nacistov, navonok agresívny nacionalizmus tohto režimu, diktatúru v jeho vnútri i rasistický spôsob myslenia," dodal.

Rovnako ako vlani sa preživší holokaustu a ich rodiny pre koronavírusovú pandémiu týchto spomienkových ceremónií nemohli osobne zúčastniť. Pozostalí z rôznych častí sveta si namiesto toho pripomenuli výročie oslobodenia tábora počas nedeľnej online spomienkovej slávnosti.
KK19 Weimar - Na snímke nápis "Holokaust" v bývalom koncentračnom tábore Buchenwald pri nemeckom Weimare 27. januára 2016 pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. FOTO TASR/AP
Foto: TASR/AP

Tábor Buchenwald zriadili nacisti v júli 1937 na zalesnenom svahu neďalekého kopca Ettersberg. V prvom transporte bolo 300 mužov a postupne pribúdali ďalšie desaťtisíce. Ešte 7. apríla 1945, teda len niekoľko dní pred oslobodením, bolo v Buchenwalde 48.000 väzňov.

V rokoch 1937-45 prešlo bránami tohto koncentračného tábora takmer 280.000 väzňov z 36 krajín, pričom viac než 56.000 ich zahynulo.

Koncentračný tábor Buchenwald, ktorý bol na konci druhej svetovej vojny najväčším na nemeckom území, oslobodili príslušníci 3. americkej armády 11. apríla 1945.