Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Steinmeier v Kjóte vyzval na opatrenia proti klimatickej zmene

Na snímke druhý zľava nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a druhá sprava jeho manželka Elke Büdenbenderová, vľavo japonský cisár Naruhito a vpravo jeho manželka a cisárovná Masako pózujú pre spoločnú fotografiu počas návštevy v cisárskom paláci v Tokiu 2. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Steinmeier vyjadril nádej, že nadchádzajúci klimatický summit COP27 v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch "zachová ambíciu splniť záväzky Paríža a Glasgowa".

Kjóto 3. novembra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vo štvrtok v prejave v japonskom meste Kjóto, rodisku kľúčovej environmentálnej dohody, vyzval na rozhodné kroky v boji proti klimatickej zmene. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Steinmeier počas návštevy starobylého cisárskeho mesta pripomenul prijatie tzv. Kjótskeho protokolu spred zhruba 25 rokmi so zámerom obmedziť emisie skleníkových plynov.

"Duch Kjóta musí žiť ďalej... Napriek mnohým krízam sa nesmieme oneskoriť s realizáciou," uviedol nemecký prezident v prejave na Univerzite Došiša v Kjóte.

Steinmeier vyjadril nádej, že nadchádzajúci klimatický summit COP27 v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch "zachová ambíciu splniť záväzky Paríža a Glasgowa". Teraz je podľa neho na ľudstve, aby podniklo kroky na nevyhnutnú reštrukturalizáciu svetových spoločností.

Kjótsky protokol z roku 1997 po prvý raz stanovil záväzné ciele znižovania emisií skleníkových plynov pre rozvinuté krajiny na obdobie rokov 2008 až 2012.

Dohodu, ktorá nadobudla platnosť v roku 2005, doteraz ratifikovalo 191 štátov a EÚ. Spojené štáty zostávajú jedinou vyspelou krajinou, ktorá protokol podpísala, ale doteraz ho neratifikovala.